Photo: Craig Dutton

Dag 1 – Round 5

All the players are here… Ik moet eerlijk zeggen, dat ik meer van onze Olympische kampioenen had verwacht. Maar zowel Pajon als Fields, zijn op de weg TERUG, dat moet er wel bij gezegd worden. Verder viel onze eigen Niek Kimmann weer erg op, met een super eerste stuk de hele dag. En om dan maar in onze landsferen te blijven, ook Laura Smulders reed erg stabiel. De Amerikaanse Alise Willoughby-Post fietste ook “gewoon” goed. Verder viel de prestaties van de Fransen finalisten bij de dames op, met Camille Maire, Manon Valentino en Axelle Etienne. Alledrie een zeer sterk optreden.

Kemphanen

Maar de strijd ging de eerste dag toch echt tussen de twee van tevoren verwachtte kemphanen. Waarbij Laura aan het langste eind trok. Het was een close finish en Laura won met een minimaal verschil van 0.014s! Ondanks een geweldige start van Alise en eigenlijk de rest van de ronde dominerend reed. En dan moest de strijd bij de heren nog beginnen… Opgewarmd door de finale van de vrouwen waren we zeker! Winst bij de mannen was er voor Kimmann (32.647s). Vanaf lane 1 deze keer. Wat in veel ogen een verrassing was en ik denk voor de andere finalisten ook. Maar voor mij juist een logische en zeer tactische keuze! En een complete mindf*ck met je tegenstanders!!! Dit getuigd van overmacht, want dit op zo’n moment doen en durven, spreekt van GROTE KLASSE!!!!

Alfredo Campo

De start van de Finale, met daarin de verwachtte clash, gezien de hele wedstrijd bekeken. Mahieu vs Kimmann, met alle lof voor Romain Mahieu. Want wat reed hij sterk, met name tot aan de eerste bocht. Hij bewees dit eerder al met het snelste rondje, namelijk 32.582s eerder die dag! En dan de verrassing uit een voor mij onverwachte hoek, in de naam van Alfredo Campo, die dik verdient tweede werd! En wat mij in het bijzonder opviel, is hoe Joris Daudet toch gewoon weer solide z’n podiumplaats meepakte. En dat brengt dag 1 tot een succesvol NEDERLANDS einde!!!

Dag 2 – Round 6

Kijkend naar de finalisten van deze dag, stonden daar weer de verwachtte namen. Maar ook vier verrassingen en één algehele verrassing in mijn ogen. Drie verrassingen bij de dames en twee bij de heren.

Jessie Smith

Om te beginnen, was voor mij bij de dames, Jessie Smith (NLZ) de verrassing van de dag. Andere verrassing, was de al het hele weekend, sterk rijdende Natasha Afremova (RUS). En dan mag ik de OPNIEUW sterk rijdende Felicia Stancil niet vergeten. Dit waren voor mij de verrassingen bij de dames, wat mij betreft!

Dan de verwachtte namen, de twee vrouwelijke “zekerheidjes”. Alise Willoughby-Post oogde erg gretig. Maar onze eigen Nederlandse, Laura Smulders, ondanks dat ze wat vermoeid oogde, reed toch weer foutloos. Ik moet zeggen dat de tactisch, slim rijdende, Manon Valentino het wel FLIKT voor haar thuispubliek. Ook al ging dit gezien de finale, ten koste van de gretigheid van Alise. Onze eigen Laura Smulders profiteerde hier ook optimaal van. De verrassing van de dag, Jessie Smith, werd gewoon vierde in haar eerste SX Finale. Eerste van de velen die nog gaan volgen voor haar. Dat lijkt mij een logisch vervolg!

Niek Kimmann

Bij de mannen was een van de verrassingen, de ontbrekende kersverse vader en huidig wereldkampioen Sylvain André. Daarnaast viel zijn goed rijdende landgenoot, Simba Darnand (FRA) op! En dan moet ik daarbij noemen, dat ik David Graf ook goed vond rijden. Uiteraard waren Joris Daudet en onze eigen Niek Kimmann “zekerheidjes”. Na wederom een mooie opwarmer voor ons als toeschouwers, was ik in ieder geval klaar voor de strijd bij de mannen. Wat een geweldige start bleek te zijn en resulteerde in een tijd van 32.325s. Met volgens mij het snelste rondje dat ooit is gereden op de baan daar. Daudet eindigde met een uitstekende rit, als tweede achter Kimmann. Maar wat een klasse (als het moet), liet onze landgenoot het “gewoon” weer zien!! Ik moet ook zeggen dat ik niet stond te kijken van David Graf, die voor een mooi podium zorgde en een meer dan verdiende derde plaats pakte!

Het was me een waar genoegen om met deze uitslagen, mijn kijk weer op de zaken los te laten. Laat even weten wat jullie er van vonden!

Tot later…

– Jelle van Gorkom #37