Partialpixel Photography

Photo by: Partialpixel Photography

Wat is nu het verschil tussen BMX Race en BMX Freestyle? Ze rijden allemaal op dezelfde ‘kleine’ fietsjes, dus dat hebben ze gemeen. Bij BMX Race gaat het om pure snelheid, proberen om als eerste over die streep te komen. De Jumps proberen zo laag mogelijk te houden, zodat je weer eerder contact hebt met de baan (snelheid). Bij BMX Freestyle is het nu juist spectaculair om hoog te springen en daar gaat het niet om de snelheid, maar om de tricks. Red Bull heeft getracht deze twee disciplines bij elkaar te brengen, tijdens de Red Bull R.Evolution in Berlijn. Hopelijk zien we in de toekomst meer van dit soort evenementen, waar beide disciplines gecombineerd kunnen worden. Want uiteindelijk is BMX de hoofdsport… Een Freestyler vindt een Racer ‘VET’, vanwege hun snelheid en andersom waardeert de Racer een Freestyler vanwege zijn ‘SUPER VETTE’ Tricks!

IMG_5474
Syo van Vliet Photography

Dit en nog meer, vroegen wij aan de 24 jarige Channon Balorian (2 juni, 1990). Zijn ouders komen van Curacao, maar hijzelf is geboren in het altijd mooie Groningen. Mensen zeggen over Channon; “Bruin van buiten, wit van binnen!” Channon fietst nu zo’n 11 jaar, hij is ergens rond zijn 14e begonnen. Hij wist al vroeg dat hij de beste van Nederland wilde worden en met de absolute top wilde rijden. De manier waarop Channon terecht is gekomen in de Freestyle, is uiterst merkwaardig te noemen. Door de film Superman, heeft hij altijd willen vliegen! Vroeger deden hij en zijn vrienden dan ook alsof ze konden vliegen, door een handdoek als cape te gebruiken. Naast de wil om te vliegen, woonde Channon naast een Skatepark  en raakte daardoor in contact met het ‘Inline Skaten’. Dit heeft hij een aantal jaren gedaan… Maar toen hij eenmaal in Rotterdam kwam wonen, kwam hij op het Skatepark ‘Westblaak’ terecht en daar zag hij voor het eerst jongens op een BMX. Deze jongens noemt hij nu; zijn vrienden! Hij was direct verkocht aan deze sport. Tricks, snelheid, Air-Time, alles lag voor het grijpen. Kort daarna kreeg Channon voor zijn verjaardag een BMX en zo is hij begonnen. Sindsdien is de liefde voor de sport nog even groot!

Channon rijdt voornamelijk Park, omdat het hier allemaal is begonnen voor hem. Zo nu en dan rijdt hij ook Dirt. Dit vindt hij ook heel vet en uitdagend. Bij Dirt kan hij soms wel 2 keer zo hoog/ver springen, als op een normale box in een Skatepark. Bij Dirt zit er ook vrijwel altijd een Gap tussen de Jumps en dat maakt het extra spannend! Je zou Channon een Semi-professional kunnen noemen. Het begon met reizen binnen Nederland, later België en Duitsland. Zijn reizen en hotels worden betaald door zijn sponsoren. Het rijden van wedstrijden heeft hem gemaakt tot de rijder, die hij nu is. IMG_5478Naast de BMX heeft Channon nog een baan, twee om precies te zijn. Channon is ook een Tattoo Artist en sinds kort heeft hij ook een nieuwe baan opgepikt bij Fixables.nl. Hier repareert hij voornamelijk smartphones, iPads en laptops. Op de vraag waar Channon zichzelf zou ranken binnen de scene in Nederland, antwoordt hij bescheiden: “Top 5”! Hij vult aan dat er op verschillende manieren, goede rijders zijn in Nederland. Maar dat er weinig op Internationale wedstrijden te zien zijn. Andere top rijders zijn Daniël Wedemeijer, Tom van den Bogaard, Nicky van der Veen en Rene van Ijzeldoorn. Channon ziet Daniël Wedemeijer het vaakst tijdens Internationale wedstrijden. Dus als hij een concurrent zou moeten aanwijzen, is het Daniël, die hij nog wel een keer op zijn plek zet, zegt hij met een lach! Maar uiteindelijk zijn we allemaal vrienden die tegen elkaar strijden. Channon vindt het juist leuk als er meerdere Nederlanders mee doen, zodat ze elkaar kunnen uitdagen, wie het hoogst eindigt. Samen vertegenwoordigen ze met zijn allen Nederland.

IMG_5477
Chase Davidson

Channon traint momenteel donderdags in Skateland, Rotterdam (1800u-2200u) en zondags in 040BMXPark, Eindhoven (1300u-1800u). Ze zijn op het moment zijn local Skatepark ‘Westblaak’ aan het verbouwen, dus dat is nog even afwachten, voordat hij weer vaker kan fietsen. In Skateland focust hij zich voornamelijk op nieuwe lijnen en snelheid, omdat hij daar ook de ruimte voor heeft. In Eindhoven focust hij zich op het merendeel van zijn tricks. Je hebt daar een foampit, dit is een bak met schuimblokken, waarin je zacht kunt landen tijdens het trainen van nieuwe sprongen. Ook hebben ze een resi box/quarter,  dat is hetzelfde idee als een foampit. Maar dan met een rubberen mat eroverheen, zodat je zacht kan landen, maar toch door kunt rijden. Dit is heel functioneel om tricks te leren. Je maakt dan de stap van foampit, naar resi en uiteindelijk, wanneer je het onder de knie hebt, op een houten box of quarter. Als Channon een voorkeur mag uitspreken, kiest hij toch voor 040BMXPark in Eindhoven. Het park is gemaakt voor en door een BMX’er. Er wordt daar dan ook altijd gedacht, hoe zij het park kunnen verbeteren, om zodoende ook het niveau van de rijders te verbeteren. Progressie staat voor op in 040BMXPark en daar staat Channon zelf ook voor. Hij is daar dus ook iedere week te vinden… Channon probeert in Nederland alle wedstrijden en Jams af te gaan, mits dit mogelijk is voor hem. Daarnaast probeert hij ook alle FISE Experience contesten af te gaan. FISE is een heel vet concept voor BMX en andere sporten. FISE staat voor hem bovenaan de lijst van vetste contesten in Europa. Verder zijn er jaarlijks nog andere wedstrijden, waar hij naar toe gaat, onder andere: Baltic Games Winter/Summer Edition (in Polen, Gdansk), Vu Pessac (Frankrijk, Bordeaux), BMX Worlds (Duitsland, Cologne), Extreme Barcelona en de NL Contest afgelopen weekend in Strasbourg. Het verschil tussen een Jam en een Contest is voor Channon, de regels! Een Jam is een evenement waarbij er geen regels zijn, waarbij gezelligheid bovenaan staat en er niet gestreden hoeft te worden voor een top 3 plek. Eigenlijk is iedereen een winnaar bij een Jam! Bij een Contest moet je stinkend je best doen om eerst de Finale te halen en daarna weer strijden voor de top 3. Daar staat dan weer tegenover dat je daarmee wel leuke prijzen kunt winnen en een titel kunt pakken. Channon doet het liefst allebei, een Jam voor de gezelligheid, met zijn vrienden en een contest (in het buitenland) om zichzelf weer uit te dagen en te pushen. Hij is altijd benieuwd hoeveel rijders er mee doen en op welke plek hij zich dan kan plaatsen. Als hij überhaupt de finale al haalt, voelt hij zich goed. Natuurlijk gaat hij altijd voor de top 3!

Channon wordt gesponsord door Allispossible, dat is een Frans kleding merk, dat 4 jaar geleden is opgezet en tot heden het aardig goed doet. Zij betalen al zijn reizen en door hen ligt zijn kleding kast vol met t-shirts, sweaters en andere accessoires. Daarnaast rijdt hij ook voor Dantebikes, dat is een distributeur, waardoor hij weer voor 34RBMX uit Tsjechië kan rijden. 34RBMX is een bike sponsor, waar hij zijn fiets van heeft gekregen en Dantebikes houdt deze ‘Fresh’. Verder heeft hij een hook up met Skateland, die hem vragen voor demonstraties en daarvoor in de plaats, mag hij weer gratis het park in. Zonder zijn sponsoren was voor hem dit allemaal niet mogelijk.

Chase Davidson
Chase Davidson

Terug naar afgelopen weekend… Strasbourg om precies te zijn, waar de NL Contest werd gehouden. Wat een plezier was dat, zegt Channon! Samen met zijn ‘Brabantse’ vriend Daniël Wedemeijer en Belgische vriend, Jimmy van Belle, hebben ze dik plezier gehad. Ze reden in hetzelfde groepje in de kwalificatie en hebben allemaal aardig gescoord in de Finale. Daniël werd 2e, Channon 5e en Jimmy 6e. Natuurlijk moesten ze dat ook vieren op het feestje, Red Bull had ze hierbij gecoverd. Channon wil ze hierbij dan ook bedanken daarvoor! Voor Channon was het dubbel happiness, want afgelopen jaar, raakte hij geblesseerd tijdens practice. Dus hij heeft de contest toen helemaal niet meer kunnen uitrijden. Hij baalde daar enorm van en reed dit weekend dan ook het hele weekend met een glimlach op zijn gezicht rond.

IMG_5471
Mike Askari

 

IMG_5470
Mike Askari

Naast het BMX’en is Channon dus ook Tattoo Artist en neemt zijn machine mee naar wedstrijden. Rijders volgen hem via Instagram (@ChannonBMX) of FaceBook en zien zo zijn werk. Ook heeft hij een Instagram pagina aangemaakt, voor BMX gerelateerde tattoos (@BMXtattoos). Hij heeft dit gedaan, omdat hij het vet vindt, wanneer steeds meer rijders met unieke BMX tattoos bij hem komen. Veel rijders hebben een losse sprocket, ketting, of een stuur getatoeëerd. Channon wil dan net een stapje verder gaan, om iets unieks te creëren, waar ze beide blij van worden. Heb vertrouwen in mij en we maken er iets vets van, zegt hij! Steeds meer rijders vragen aan hem of hij zijn tatoeëer machines mee kan nemen, omdat ze graag een tattoo van hem willen. Ze willen het liefst door een BMX rijder getatoeëerd worden. En als de kwaliteit dan ook nog goed is, dan is het helemaal mooi. Kwaliteit staat bij hem voorop. Daarnaast is hij steeds meer mensen gaan leren kennen, doordat hij veel door Europa reist. Het idee dat hij op reis gaat en rijders/vrienden tatoeëert op een hotel kamer, is vrij ‘Sketchy’. Maar dat maakt het dan toch wel weer een toffe ervaring. Zeker wanneer hij professionele rijders tatoeëert, waar hij zelf tegenop kijkt. Channon tatoeëert voornamelijk thuis, omdat hij redelijk veel spullen heeft en het dan ook allemaal op de juiste manier kan doen. Maar zo nu en dan, neemt hij zijn gear mee, omdat de rijders in het buitenland wat moeilijker te bereiken zijn. Hij probeert dan wel al zijn spullen mee te nemen, zodat hij toch hygiënisch te werk kan gaan. Channon tatoeëert liever thuis, omdat hij dan beter kan werken, maar de lifestyle van tatoeëren in een hotel, is gewoon VET! Channon tatoeëert iedereen die een Balorian tattoo wil. Natuurlijk gaat zijn voorkeur uit naar een BMX tattoo, maar tattoeëren ziet hij als tekenen. Hij tekent heel graag, of dat nou met een potlood of een tattoo machine is, doet er niet toe. Daarnaast doet het hem ook heel goed als hij het eind resultaat ziet en hoe blij de klant dan is. Kortom… Hij maakt mensen blij, waar hij zelf ook blij van wordt, mooier kan niet!

De onderstaande vragen, geven het gevoel van Channon aan, zijn dromen en wat hij zou kiezen, wanneer hij een keus moest maken tussen BMX en het tatoeëren…

Wat maakt de freestyle scene zo mooi (wat trekt jou daarin aan)?

Je bent vrij om te doen wat je wilt “free”style. Het gaat er niet om wat mensen willen zien of zeggen wat je moet doen. Je bepaald zelf je eigen style, discipline die je rijden wilt en of je een tricker wordt, of flower. Of als ik op een eerdere vraag terug kom, contest rijder of alleen jams. Alles kan in freestyle, dat maakt het mooi, vind ik. Ik vind het vet om het maximale uit me te halen, zo heb ik 2 jaar terug als 1 van de weinige in de wereld een double-backflip-no-hander gedaan! Daar ben ik nog steeds hartstikke trots op. De uitdaging en adrenaline, daar ga ik voor.

Waar wil je heen met het fietsen (dromen)?

Ik heb veel van mijn doelen al bereikt. Mee rijden met de top, double backflip doen met als toevoeging zelfs een no hander, resultaten behalen en reizen. Nu wil ik nog wel steeds een keer naar WoodWard. Dat kan je een paradijs noemen voor het BMX’en en andere sporten. Dat bevindt zich op meerdere plaatsen in Amerika. Wellicht dat die droom dit jaar al uit komt! Verder wil ik nog zo lang mogelijk blijven genieten van het BMX’en zoals ik dat vandaag doe. Reizen, contesten rijden en vooral ‘smilen’ terwijl ik dat doe.

Waar wil je heen met het tatoeëren (dromen)?

Ik wil in de toekomst, wat misschien al snel kan zijn, een tattooshop openen. Niets liever dan mijn eigen tattooshop, waarbij ik ook BMX fietsen aan de muur kan hangen, BMX video’s afspeel op tv en alle rijders naar mijn shop toe komen, om door mij getatoeëerd te worden!

Als je moest kiezen tussen fietsen en tatoeëren, waar zou je dan voor kiezen?

Ik vind dit een moeilijke vraag. Ik schommel al een tijd tussen tatoeëren en BMX’en. Ik BMX langer, maar ik vind tatoeëren net zo vet! Ik zie tatoeëren wel als de toekomst en BMX’en niet, omdat het lichamelijk heel zwaar is. Naarmate je ouder wordt, ga je lichamelijk achteruit en kan je dus ook minder aan. Vroeger was het vallen en opstaan, meteen weer volle bak gaan! Maar tegenwoordig blijf ik wel even liggen. Maar dat komt ook omdat de sprongen hoger en verder zijn, en de tricks ook groter zijn geworden. Je lichaam heeft dus veel meer te verdragen. Als ik dus zou moeten kiezen, dan zou ik voor het tatoeëren kiezen, omdat ik daar dus langer mee door kan gaan. Maar tot die tijd, blijf ik nog steeds BMX’en en haal ik het maximale eruit!