Daniël Wedemeijer is een Freestyle BMX’er (Park) en rijdt nu ongeveer twee jaar voor Red Bull. Bij het bredere publiek is hij wellicht meer bekend van zijn Backflip over het kanaal in Amsterdam, in 2013. Of zijn deelname aan Travis Pastrana’s Nitro Circus!

Daniël is 25 jaar oud en kreeg op zijn 14e zijn eerste BMX van zijn ouders. Hij geeft aan dat hij er een jaar lang over heeft moeten zeuren. Ik denk dat zijn ouders blij zijn, dat ze uiteindelijk toch hebben toegegeven. Daniël wilde een BMX hebben, omdat iedereen op school er eentje had. Al snel kwam hij er achter dat er meer was dan alleen naar school fietsen. Hij begon met de stoep op en af te springen en al snel was hij te vinden op het lokale skateparkje. Daniël komt oorspronkelijk uit Amsterdam, maar woont momenteel in Helmond. Hierdoor woont hij dicht bij 040 BMX Park, waar hij gemiddeld 3 uur per dag traint. Daarnaast doet hij ook aan mountainbiken om zijn conditie op peil te houden en fitnesst hij bij het Sport Medisch Centrum in Amsterdam.

Daniël heeft altijd in een bloemenwinkel gewerkt, tot 3 jaar geleden, toen is hij daarmee gestopt en werd BMX zijn fulltime baan. Ook bij de Freestyle zijn sponsoren heel belangrijk, zonder zijn sponsoren zou dit allemaal niet mogelijk zijn voor Daniël.

IMG_4927Afgelopen weekend reed Daniël mee tijdens de FISE World in Montpellier, waar hij op een 8e plaats in de Finale eindigde. Door een blessure kon hij niet voluit gaan en dat was natuurlijk wel jammer, aangezien hij de hele winter had getraind. Daniël heeft door de jaren heen kleine stukjes bot afgebroken van zijn enkel. Dit is het resultaat van constant klappen op te vangen, bij het landen van zijn trucs. Die stukjes bot zijn helaas tussen zijn kraakbeen gaan zitten en daardoor ging zijn enkel vastzitten. De stukjes bot zijn operatief verwijderd. Maar ondanks zijn blessure moest en zou hij aanwezig zijn bij FISE! In Papendal kwam ik Daniël tegen en vertelde hij mij dat hij zijn enkel niet helemaal kon buigen, dit was een week voor het evenement! In 2010 reed hij voor het eerst mee aan de FISE Experience Tour. Dit is een kleinere tour van FISE, die alleen in Frankrijk is. Deze heeft hij in 2010 en 2011 gewonnen en altijd met plezier aan mee gedaan. Vanuit die Experience Tour is hij doorgegroeid naar de FISE in Montpellier. Buiten dat FISE een belangrijk evenement is, is het voor hem ook iets waar hij mee is opgegroeid en wat hem deels heeft groot gemaakt. Zoals hij dus zelf zegt: “Iets wat hij dus echt niet wil missen!” En nu FISE een World Tour is (sinds vorig jaar), wil je dus echt geen stop missen en daardoor punten mislopen.

Naar de FISE World in Montpellier komen bekende rijders over de hele wereld. Bekende rijders zoals, Daniel Dhers, Mark Webb en Logan Martin, om maar wat namen te noemen. Maar voor Daniël is dit normaal geworden door de jaren heen. Het zijn nu allemaal goede vrienden van hem geworden en ziet ze dus niet als toppers, waar hij tegen op kijkt. Daniël heeft nooit echt tegen iemand op gekeken, hij doet gewoon lekker zijn eigen ding en dat uit zich nu ook in het rijden.

Op de vraag of Freestyle een gevaarlijke sport is, zegt hij dat hij het lastig vindt om dat te zeggen. IMG_4963Daniël was in Papendal aanwezig tijdens de UCI BMX Supercross en dacht hij, racen is toch echt wel gevaarlijk! Maar vervolgens staat hij op FISE en ziet hij ook daar rijders hard neer gaan. Daniël voegt toe; Natuurlijk is het gevaarlijk, maar je hebt het zelf in de hand, hoe gevaarlijk je het maakt!

Daniël begint steeds meer van flairs te houden, het geeft hem een “SUPER” gevoel, elke keer als hij er eentje doet. Hij heeft altijd gezegd nooit een Double Backflip te doen, maar ondertussen heeft hij die gedaan tijdens Nitro Circus. Maar hij kan nu wel zeggen, dat hij die ook nooit meer zal doen. De stijl van Daniël is een combinatie van grote en hoge trucs, maar wel super technisch. De laatste jaren is de sport hard vooruit gegaan (progressie). Het is af en toe niet normaal wat er aan nieuwe combinaties in tricks wordt gedaan. Dingen die echt onmogelijk leken tot een paar maanden ervoor. Voordeel daarvan is wel dat je als technische rijder weer steeds meer op gaat vallen, omdat iedereen tegenwoordig hetzelfde doet. Daniël ziet echte nieuwe tricks niet meer ontstaan. Maar meer de combinatie van tricks. Deze zijn oneindig en dat was weer te zien op FISE.

Afgelopen week is naar buiten gekomen dat de UCI in 2016 BMX Park in zijn programma gaat opnemen. Wij vroegen Daniël wat hij daar van vindt. Daniël geeft aan dat het super is voor de sport. Hij hoopt dat de sport hierdoor ook door de buitenwereld wat serieuzer wordt genomen. Door deze stap van de UCI ziet het er naar uit dat we volgend jaar voor het eerst een Wereldkampioen BMX Freestyle gaan krijgen!

Ook vroegen wij Daniël; Freestyle BMX als een Olympisch onderdeel, “Ja” of “Nee” en waarom? Hij antwoord zowel met “Ja” als “Nee”! Ja, zou super goed voor de sport zijn, dat hebben we gezien bij de race. Nee, BMX Freestyle is daar een veel te losse sport voor en past niet bij de Olympische Spelen.

Naast het fietsen heeft Daniël ook zijn eigen kleding lijn, genaamd “BRAAAB”! In 2013 is Daniël begonnen met de #BRAAAB te gebruiken op Instagram. Dit werd destijds aardig opgepikt door andere mensen en voor hij het wist, gingen anderen het ook gebruiken. Toen hij dus in 2014 iets wilde terug doen voor de scene, doormiddel van een contest, was de naam snel bedacht. BRAAAB BMX Contest was geboren! Dit was zo’n groot succes, dat hij kort daarna het idee kreeg, om met BRAAAB meer te gaan doen. Zo is uiteindelijk BRAAAB Clothing ontstaan.

Wil jij Daniël een keer zien rijden, ga dan naar 040 BMX Park in Eindhoven, waar hij dus geregeld is te vinden!