Het Daylight Factory Team nam afgelopen weekend deel aan het EK BMX in Sarrians, Frankrijk. Qua teamspirit was het een geweldige ervaring. Iedereen zat zowat in een ander plaatsje, in de buurt van Sarrians. Maar er werd overal wel even koffie gedronken, of kinderen werden meegenomen om lekker te gaan zwemmen. Wat natuurlijk heerlijk was om af te koelen.

Het was tropisch weer in Frankrijk. En de hitte was voor de rijders af en toe behelpen. Het EK BMX duurde drie dagen en op alle drie de dagen, had het team rijders aan de start staan. Op vrijdagavond was het de beurt aan Jeroen en aan Dustin, die uitkwamen in de klassen Cruisers 17-29 en Cruisers 40-44 jaar. Dustin gaf alles wat hij had, maar helaas was het veld erg sterk en was het voor hem over na de manches. Jeroen ging het iets beter af en mocht na zijn manches door naar de halve finale. Hier streden natuurlijk de beste rijders van Europa en het was dan ook geen flauwe bak. Jeroen moest uiteindelijk genoegen nemen met een achtste plaats, waar hij zeker zeer tevreden mee mocht zijn.

Photo: Julien Battut

Op zaterdag was het de beurt aan de kids van 13 plus en die dag reden Melissa, Mila, Boris, Aiko en Robyn Gommers en Jil Boeckx. Voor Boeckx die in de klasse boys 14 reed, hield het na de manches al op. Boris ging lekker en mocht zich na de manches opmaken voor de 1/8 finale en daarna door naar de kwart finale. Hier hield het helaas ook voor hem op, maar zeker geen schande en een mooie prestatie. Mila mocht uitkomen in de klasse Girls 16 en had maar een doel. Mila: “Ik wilde de finale rijden en daar alles geven, om te laten zien dat ik weer helemaal terug ben.” Haar manches liepen soepel en ook de halve kwam ze makkelijk door. Daar was die grote finale dan… Voordat ze de eerste bocht indraaiden, reed ze op een mooie tweede plek, op zoek naar het gaatje. De nummer één ging neer en nam vervolgens Mila en nog drie anderen mee in haar val. Met zijn vijven op de grond en nog maar drie rijders op de baan, was het podium al snel bepaald. Maar Mila kon zich ondanks de val snel herstellen en fietste voor elke plaats. Als de nieuwe nummer vijf van Europa, kwam ze over de streep.

Photo: Julien Battut

Melissa van der Sanden reed op de zaterdag in de klasse 14 jaar, net als de tweeling uit België. Melissa kwam de manches nog goed door, maar kwam helaas in de kwart een plaatsje te kort. Bij de Gommers tweeling, was het een emotie die van het ene uiterste naar het andere ging. Robyn die helaas in de halve finale uitgeschakeld werd en Aiko die haar titel van vorig jaar prolongeerde en zo opnieuw Europees kampioen werd bij de Girls 14 jaar.

Photo: Julien Battut

Toen werd het zondag en mochten Bas, Tristan en Jill aan hun EK beginnen. Tristan kwam helaas ook in de boys 11 categorie, niet verder dan de manches. Maar uiteraard was zijn kwalificatie het mooiste kadootje voor hem. Bas ging ook super lekker in de categorie boys 10 en wist het maar liefst tot de halve finale te schoppen. Dan was er de pechvogel van de dag, die zo veel meer had verdiend. Jill vogelpoel reed heel erg sterk in de klasse Girls 12 jaar. Ze sloot haar kwart finale nog winnend af, maar in de halve finale schoot ze van haar trapper. Lars Kool: “Deze strijder had zeker de finale verdiend en we zijn ook zeker heel erg trots op haar!”

Wendy Kool: “Zover ons Europees Kampioenschap van 2018. Voor nu gaan we allemaal lekker op vakantie en daarna gaan we ons rustig aan weer voorbereiden op het tweede deel van het seizoen! We willen bij deze toch ook een grote dank aan onze sponsoren uitbrengen, EZUP Europe, Faith, Lake Shoes, Joco Wheels, en Urban Mobility Systems.”

Tekst: Wendy Kool