Vroeg dag voor een dagje WK BMX in Zolder. Weliswaar totaal vanuit een andere kant, dan ik gewend ben. Maar na een ritje via mijn oude coach en vriend Bas de Bever en samen aan een bak koffie met de familie Van Eeuwijk, voelde dit al gelijk als een mooie dag. Gevolgd om daarna richting Zolder te vertrekken!

Motos

Het bleef tijdens de motos gelukkig droog. De baan was echter wel wat vochtig, van eerdere regenval en daardoor waren de bochten extreem glibberig, zo leek het. En dit was dan ook vooral te zien in de eerste rondes. Wat ook echt opviel, was dat er in de laatste moto aanzienlijk harder gereden werd, bij zowel de vrouwen als de mannen. Helaas speelden de weergoden uiteindelijk toch parten en dit was gelijk te zien aan de rondetijden, maar ook aan de toch wel verrassende uitslagen al zo vroeg in het toernooi. Maar gelukkig waren er geen echte desastreuze gevolgen voor de rijders. Bij de dames werd Manon Valentino slachtoffer van de aanhoudende regenval. En bij de mannen werd onze eigen Dave van den Burg helaas slachtoffer van de goede vorm van zijn concurrenten. In dezelfde heat, reed Twan uitzonderlijk sterk, met landgenoot Joris Harmsen. Helaas was het ook weer tijd voor een vroegtijdige afvaller, de altijd clean rijdende Corben Sharrah. David Graf reed wel erg goed en ook de voor het oog “rustig aan” rijdende Niek Kimmann.

Halve finales

In de halve finale, gebeurde er bij de dames onverwachte dingen. Merel Smulders en Simone Christensen moesten helaas de finale aan zich voorbij laten gaan. Voor het toernooi werden Laura Smulders, Judy Baauw en Alise Willoughby gelukkig wel bespaard. De andere halve finale, bleek voor Merle van Benthem en Lauren Reynolds helaas het eindstation. En daarmee plaatste Camille Maire zich als een verrassende naam voor de finale!

Ondanks de in mijn ogen zware indelingen bij de mannen, reed Graf een puik rondje en Niek toonde eindelijk weer een beetje van zijn klasse zoals het moet. Daarmee wist hij Joris Daudet en Anthony Dean achter zich te houden. De andere ook zwaar bezette halve finale, werd ook een spektakel en helaas viel de sterke Alfredo Campo er tussenuit. Ik moet wel zeggen dat onze eigen Twan van Gendt, echt sterk reed en natuurlijk komt dit mede door zijn coach Martijn Jaspers!

Finales

Bij de dames stond Laura op één. Haar ideale startpositie. Maar Alise startte fenomenaal goed, vanuit het midden en hield dit, toch wel verrassend, een rondje vol. Laura vocht voor wat ze waard was en haar verdiende actie van de eerste bocht, werd toch nog beloond, waardoor ze als tweede achter Alise eindigde.

Nu de mannen… Je merkte aan alles dat de spanning steeg… Met een knotsgekke finale tot gevolg, waarin met valpartijen veel werd bepaald. Twan won met een formidabel rondje en wederom een super eerste stuk. Dit is allemaal te danken aan 44 afleveringen Netflixen voor Twan! Hij moest zijn lichaam, verplicht rust geven en dat heeft zich uitbetaald! Niek eindigde als tweede en de toch wel altijd blijvende, verrassende, uittredende wereldkampioen, Sylvain Andre, eindigde als derde. Ik moet hierbij wel vermelden dat mijn leeftijdsgenoot en all time concurrent “Dr. Smooth“ Joris Daudet, helaas in het ziekenhuis terecht is gekomen! Hij is in een stabiele toestand maar wacht nog op een operatie die de doktoren volgende week waarschijnlijk gaan inplannen. We wachten meer nieuws vanuit die kant af. Maar via deze weg wens ik hem het allerbeste en op naar een volledig herstel!! 👊🏼

Dan sluit ik bij deze af, met alle winnaars te feliciteren. Enjoy the moment… It’s yours!

– Jelle van Gorkom #37