unnamed (1)
Photo by Syo van Vliet

Desmond Tessemaker rijdt tegenwoordig Freestyle, maar heeft een achtergrond in race. Desmond is 24 jaar en geboren in Hattem. Hij woont ondertussen alweer een tijdje in Amsterdam en zijn fiets avontuur is begonnen toen hij zo’n 3,5 jaar oud was. Zijn vader was vroeger een fervent motorcrosser  en met zijn broer ging Desmond altijd naar de baan van KWC Kampen. Toen Desmond uiteindelijk op een fiets paste, is hij zijn broer achterna gegaan. Desmond fietst inmiddels al zo’n 20 jaar, waarvan 8 jaar Freestyle. Naast het racen deed hij ook een hele tijd aan Freestyle en dat was top! Door Dirt te rijden, voelde hij zijn bike control groeien en dit had een positieve uitwerking op de baan. Tijdens zijn jaren bij de Junior Men, leefde hij vol voor het fietsen. Hij studeerde aan de Johan Cruyff University en liet alles voor het fietsen. Na 2 jaar Junior Men kwam hij erachter dat alles opgeven voor de BMX misschien toch ook niet alles was. Er was meer in het leven dan 2 keer op een dag te trainen en zijn sociale leven zag hij langzaam kleiner worden. Dit was voor hem ook het moment dat hij de kans kreeg om in Amsterdam te gaan wonen. Na 2 jaar met de trein op en neer vanuit Zwolle naar Amsterdam, sloeg hij dit dan ook niet af. Desmond heeft na 1 jaartje Elite Men gekozen om zijn switch te maken naar de Sportklasse. Hij nam het besluit om gewoon weer voor de fun te gaan rijden… In deze periode ging hij meer Freestyle rijden en kreeg hij steeds meer uitnodigingen om daar ook wedstrijden en shows te rijden. Dit ging in een rap tempo en daardoor had hij dan ook opeens meer Freestyle dan race events. Voor Desmond was de sfeer bij het racen ook redelijk weg, nadat de jongens waarmee hij was opgegroeid gestopt waren. Zo was voor hem de keuze tussen een Freestyle of race evenement makkelijk gemaakt. Desmond vindt racen nog steeds tof en als hij de kans krijgt, pakt hij weer een keer een wedstrijd mee. Zeker nu de nieuwe baan van KWC Kampen klaar is!

unnamed
Photo by Syo van Vliet

Desmond rijdt eigenlijk alles wat er te rijden valt. Maar Dirt is nog steeds zijn grootste liefde als discipline. Dirt is niet altijd te rijden, daarom rijdt hij in de wintermaanden ook Park en sinds afgelopen jaar probeert hij zo nu en dan, samen met Syo en Iwan, Vert te rijden. Desmond geeft aan, dat het weer tijd wordt om een eigen spot te vinden en wat jumps neer te leggen, die de grootste tijd van het jaar te rijden zijn.

In 2011 is Desmond naar de Zwarte Cross gegaan om daar shows te rijden voor Monster Energy (klik hier voor de beelden). Deze shows werden gehost door Masters of Dirt en daar leerde hij Georgie en Arthur kennen. Na een te gek weekend en een heleboel ongein later, is hij in 2013 voor het eerst naar de show in Wenen gegaan om te rijden. Desmond rijdt nu voor het tweede jaar onder contract van Masters of Dirt.

unnamed (2)
Photo by Syo van Vliet

Desmond heeft niet echt dromen, maar zit boordevol ideeën, die hij wil waarmaken de komende jaren. Hij kan er wel over dromen, maar als je er zelf geen effort in stopt, dan gaat het in ieder geval niet gebeuren. Eén van die ideeën is 3 weken geleden in Klagenfurt werkelijkheid geworden. Hij had al lang het idee in zijn hoofd, om de Freestyle Motorcross set up te springen (op de BMX). Dit is een 9 meter radius schans, naar een 5 meter hoge landing. De gap tussen de schans en landing, varieert tussen de 21 en 23 meter. Door middel van een winch, is het hem gelukt die gap te halen. Dit tijdens een uitverkocht Masters of Dirt show, in een voetbal stadion, waarbij 28.300 mensen aanwezig waren (klik hier voor de beelden).

BMX heeft hem al veel van de wereld laten zien. Vroeger met het racen, bracht zijn vader hem en zijn broer al door heel Europa en nu met Freestyle, is hij veel in het buitenland voor shows en contests. Vorig jaar heeft hij een redelijk aantal Dirt contests gereden en had hij eigenlijk wel veel plezier in wedstrijden. Het pusht je op de een of ander manier toch net wat extra, om jezelf nieuwe dingen te leren. Voor dit jaar heeft hij niet zoveel gepland qua wedstrijden. Er zijn hier en daar wat wedstrijden gecanceld, wat natuurlijk jammer is. Maar de Lords of Dirt series staat wel op de agenda en daar is hij zeker bij!

Naast het fietsen is Desmond ook Ambassador voor de Bandit Camera van Tom Tom. Omdat ze op zoek waren naar een show, benaderde ze Desmond hiervoor. Toen der tijd konden ze niet al te veel kwijt over het event, waarvoor het nodig was. Het event waar de shows plaatsvonden, was het launch event van de Tom Tom Bandit camera. Dit is een action sports camera met GPS. In aanloop naar de show, heeft hij de camera mogen testen en heeft hij Tom Tom geholpen door zijn feedback te geven. Klik hier voor beelden van Desmond Tessemaker met de Bandit Camera.