Photo: PeeJee Media

Bart van Bemmelen rijdt zijn tweede jaar als Junior Elite. De Junior rijdt tijdens de wereldbekerwedstrijden rond met een zwart stuurbordnummer. Dit om aan te geven dat hij de best geplaatste Junior in het klassement is.

Wie is deze Junior eigenlijk, rijdend voor de nationale selectie? Mensen die Van Bemmelen persoonlijk kennen, zullen zeggen dat hij een rustige jongen is. Eentje met niet teveel poespas, niet al teveel bombarie en zeker geen last van ego. Gewoon een normale jongen. “Het klopt inderdaad dat ik vrij rustig ben. Ik hou daar allemaal niet zo van. Ik ben gewoon mezelf gebleven en wil me elke wedstrijd van mijn beste kant laten zien. Daar train ik ook hard voor.”

Van Bemmelen rijdt voor het tweede jaar mee in de wereldbekers en hij brengt het er goed van af. Het lijkt hem vrij weinig te doen, om tegenover de gevestigde orde te rijden. “Ik merk dat ik er dit jaar al wel beter bij zit, dan vorig jaar. Op Papendal reed ik een kwartfinale en dat is natuurlijk super.” De Nederlander werkt er hard aan, om elke wedstrijd weer een topklassering te rijden. De kwartfinale op Papendal is voor hem een doel, om te evenaren, of zelfs te verbeteren. Maar Van Bemmelen merkt gewoon dat hij nog kracht te kort komt. “Ik mis echt nog pure kracht in mijn benen, om met de grote namen mee te komen op het eerste stuk.”

Maar ondanks zijn leermomenten, loopt het seizoen voor de Junior op rolletjes. Hij leidt het Europese klassement, is best geplaatste Junior in het wereldbeker klassement en rijdt gewoon mooie resultaten. Met zijn mooiste resultaat op zijn thuisbaan, Papendal. “Ronde 3 op Papendal was voor mij het mooiste, omdat het voor eigen publiek was en tussen al die grote namen in onze sport, voelde dat wel goed.” Door zijn prestaties rijdt Van Bemmelen dus de wereldbekers met een zwart stuurbordnummer. Een plaat en klassement die hij graag zou willen winnen. “Die zwarte plaat tot het einde van het seizoen behouden, is natuurlijk wel het doel. Maar helaas was Parijs mijn laatste wereldbeker voor dit seizoen. De wereldbekers in Amerika en Argentinië ga ik niet heen. En ik denk dat daar wel andere junioren bij zullen zijn, die dan punten pakken en wellicht de zwarte plaat van me overnemen.”

Over een paar weken is het NK in Erp en Van Bemmelen zal daar zijn titel verdedigen. In totaal heeft hij al zes Nederlandse titels op zijn naam staan, waarvan er drie achter elkaar gewonnen. In Erp kan hij de vierde titel op rij winnen. En ook al is BMX onvoorspelbaar en kan er vanalles gebeuren, heeft Van Bemmelen op dit moment de beste papieren in handen. Ook op het WK volgende maand kan de Nederlander zijn klasse laten zien. En gezien het verloop van het seizoen, zijn klassering op de verschillende rankings, kan je toch wel zeggen, dat hij één van de favorieten is voor de wereldtitel. “In 2015 werd ik derde tijdens het WK in Zolder. Nu rijden we daar weer het WK en ik heb daar positieve herinneringen aan. In de Junior Men klasse, ligt het dicht bij elkaar. Ik ga gewoon het beste uit mezelf halen. Ik probeer me er niet zoveel mee bezig te houden, dat ik al als één van de favorieten wordt gezien. Mijn doel is de finale en vanuit daar kijken we wat er verder in zit.”

Dat de Junior een subliem seizoen rijdt kan hij wel beamen. Echter geeft hij als afsluiter aan, eigenlijk nog nooit een slecht seizoen te hebben gehad. “Ik heb meerdere goede seizoenen gereden, eigenlijk nooit één slechte. Maar wat betreft wedstrijden op Europees niveau, gaat het wel lekker dit seizoen.”

Volgende maand is er ook nog het Europees kampioenschap in Letland. Het zal voor de meeste een zware maand worden, met drie weekenden achter elkaar aan races. Het eerste weekend is het NK in Erp. Daarna reist men af naar Letland, voor het EK en een week later het WK in Zolder, België. De potentie om een titel te pakken is er zeker bij de Nederlander. Welke titels dit zijn, zullen we aan het einde van de maand zien. Volgende maand zal tevens de laatste kans zijn voor Van Bemmelen, om een titel bij de Junioren te pakken. Want volgend seizoen rijdt hij eerstejaars Elite. Maar zover is het nog niet… Eerst maar eens volgende maand afwachten.