Photo: Instagram

Dez Maarsen uit Haarlem is een bekende binnen de wereld van Flatland BMX. De Nederlander behoort tot de top en won dan ook verschillende prijzen. Onlangs stond hij in Duitsland op het podium tijdens de ‘Fight The Winter’ contest.

Een mooie derde plaats was het resultaat voor de Nederlander tijdens ‘Fight The Winter’ in Duitsland, op 16 februari. Voor Maarsen was dit zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De wereldbeker dit weekend in Hiroshima, moest hij vanwege het financiële plaatje helaas laten schieten. Zijn volgende wedstrijd zal de wereldbeker in Montpellier, Frankrijk zijn.

Hoe vond jij ‘Fight The Winter’ gaan?

“Het was op zich een lekker weekend. Mijn runs gingen niet helemaal zoals ik had gewild en had mij wellicht wat beter moeten voorbereiden. Daarnaast was het weer heerlijk om jam sessies te doen met andere internationale toppers. Uiteindelijk toch met een trofee naar huis gegaan en een gezellig weekend gehad. Het was geen grote wedstrijd! Voor mij was het vooral belangrijk weer de smaak te pakken te krijgen.”

Is er een seizoen/kalender binnen het Flatland? Of kies jij zelf je wedstrijden uit?

“Nee wij hebben niet echt een seizoen. De wedstrijden lopen het hele jaar door, alleen is het in december en januari altijd stil. Wel hebben we dit jaar voor het eerst een officiële World Cup, die dit weekend dus van start is gegaan. Ik kies altijd zelf mijn wedstrijden uit. Voor sommige word ik uitgenodigd, of worden betaald door een van mijn sponsors. Dus dan is de keuze wel makkelijker gemaakt om te gaan. Daarnaast is het afhankelijk of ik dat weekend zelf geen shows heb. De wedstrijden leveren financieel vaak ook niet echt iets op.”

Photo: Linus Kropp-Benoist

Tijdens ‘Fight The Winter’ reed je mee in de Pro klasse. Ben je ook fulltime prof?

“Pro klasse is bij ons een andere verwoording voor wat bij BMX race de Elite klasse is. Er zijn slechts een paar rijders fulltime prof binnen onze sport. Met behulp van die ene sponsor kunnen zij rondkomen. Met behulp van shows weet ik toch nog wat inkomsten binnen te krijgen. De afgelopen jaren heb ik er daarnaast een studie gedaan, dus ik ben nooit echt fulltime prof geweest. Aangezien Flatland geen erkende sport was, heb ik ook nooit een topsport regeling gekregen van mijn school. Toen ik in de school periode van 2014 en 2015 alleen nog moest afstuderen, heb ik een tijd mijn focus gelegd op mijn carrière. Alleen was dit uiteindelijk niet vol te houden, om daarnaast nog af te studeren. Vanaf 2016 stond dan ook alles op een wat lager pitje en ben ik vorig jaar september pas afgestudeerd.”

Kan je leven van Flatland?

“In het hoog seizoen kan ik redelijk goed rond komen met het geven van shows. Alleen gaat dat vaak wel ten kosten van competities. Nu ik geen studie meer heb, moet ik op zoek naar een bijbaan. Hopelijk geeft dat mij genoeg vrijheid, om de focus weer op competities te leggen en af en toe een show te laten gaan. Ik wil graag dit jaar meedoen aan de première van de BMX Flatland World Cup, die nu officieel door de UCI samen met FISE wordt georganiseerd.”

Hoe vaak per week train je en hoe ziet zo’n training er dan uit?

“Ik streef er naar, om zo’n 15 uur per week op mijn fiets te zitten. Bij Flatland BMX merk je al snel dat als je niet voldoende op je fiets zit, je niveau snel achteruit gaat. Het begin van mijn training draai ik warm met tricks die ik consistent wil hebben voor de competities. Vervolgens werk ik aan nieuwe tricks. Deze deel ik dan op social media of bewaar ze voor video projecten. Als er een competitie aankomt, besteed ik nog een uur aan het voorbereiden van mijn run. Dat is dan puur je tricks en wedstrijd routine erin drillen in de hoop dat dat voldoende voorbereiding is. Op de dag zelf van de competitie kan je nog altijd voor verassing komen te staan. Je hebt altijd te maken met verschillende ondergronden, weersomstandigheden, of soms willen bepaalde tricks gewoon niet lukken die dag. Flatland is puur een straat sport en ik ben zelf na 15 jaar nog steeds opzoek naar de beste manier om mij voor te bereiden voor een competitie. Gezien ik de eerste ben hier in Nederland, die op dit niveau meedraait, moet ik het allemaal zelf uitvogelen. Ik ben vanaf dit jaar ook begonnen met kracht en conditie training en ben benieuwd of het mij iets gaat opleveren.”

Was je derde plek tijdens ‘Fight The Winter’ voldoende, of had er meer ingezeten?

“Derde was voor mij op dat moment voldoende, al had er ook nog wel een tweede plek ingezeten. De eerste plek ging naar Dominik Nekolny, die zoals gebruikelijk in goede vorm was en mijn nieuwe tricks zijn nog niet consistent genoeg. Mijn streven is om mijn tricks van vorig jaar te verbeteren. Dus ik heb wel meer risico genomen. Het was de eerste wedstrijd, na een aantal maanden zonder competities. Ik heb de winter meer gespendeerd aan het werken aan nieuwe tricks. Daarnaast weet ik uit ervaring dat hoe meer wedstrijden ik pak dit jaar, hoe beter ik in de wedstrijd flow kom.”

Photo: Linus Kropp-Benoist