Wanneer ben je begonnen met BMX?1986 Jeff Bercy-1-1

In 1981 aan het eind van het seizoen ben ik begonnen, maar geen wedstrijden gefietst. In 1982 ben ik bij de 10 jarige junioren met startnummer 1691 bij FCC Beek en Donk begonnen. In dat zelfde startjaar ben ik gelijk Nederlands en Europees kampioen geworden. Europees kampioen op mijn thuisbaan in Beek en Donk. Uiteindelijk heb ik tot 1988 intensief gefietst t/m Super Class wat nu Elite is. Daarna door studie aan het CIOS in Sittard nog even bij de Experts gefietst tot 1992. In 2010 ben ik voor de grap weer een keer gaan trainen en heb met het EK Old School in Dessel mee gedaan. In 2011 weer een licentie aangevraagd bij de cruisers en ga in 2015 inmiddels mijn 5e seizoen weer in.Hoe ben je in aanraking gekomen met BMX? Eigenlijk door altijd met oude fietsjes in de bossen te crossen. Daarna met mijn ouders gekeken waar er een club was. Hoe weet ik eigenlijk niet meer. We hadden toen in ieder geval nog geen Google.

Had je vroeger een voorbeeld en wie was dat?

De Amerikaanse Pro’s zoals Greg Hill, Stu Thomsen, Mike Miranda waren natuurlijk allemaal behoorlijke voorbeelden. Binnen Nederland waren dat voornamelijk Phil Hoogendoorn (voormalig teamgenoot), Leon Walravens (ook voormalig teamgenoot) en Bas de Bever. Uiteindelijk heb ik ook tegen mijn Nederlandse helden gereden als jongste Nederlandse Super Class rijder van 16 jaar.

1987 Jeff 3 Ryan 4 EK BelgiëWat was/is je carrière nummer?

Ik heb nooit een carrière nummer gehad. Toen was dat eigenlijk niet gebruikelijk. Nu inmiddels wel, alleen niet in de Challenge classes. Als ik een carrière nummer uit zou zoeken zou dat waarschijnlijk nummer 3 zijn. Heb dit nummer vaak gehad en is mijn geboortedag.

 

Heb/had je een bijnaam, hoe kom je daaraan?

Heb nu geen echte bijnaam. Vroeger toen ik door Asco gesponsord werd, stond er wel op mijn shirt “BIGNELL” met daaronder “I’m The Boss”!

Beschrijf het hoogtepunt uit je carrière!

Dat zijn er verschillende geweest! Heb veel grote wedstrijden gefietst en gewonnen. Het behalen van mijn WK titel in 1987 was denk ik wel een hoogte punt. Ik fietste daar als 16 jarige ook nog het Wereld Record tijd van de baan. Verder de verschillende overwinningen die ik behaald heb in Palais de Bercy in Parijs. Ook een hoogtepunt was het winnen van de eerste NK wedstrijd bij de Super Class in mijn allereerste Super Class wedstrijd in Slagharen als jongste rijder.

Wie was je grootste concurrent?

Ik heb er verschillende gehad. Vroeger waren dat Ryan Ledebur, Marcel Fleur, Maurits de Kleijn en Rob Bulten. Bij de Super Class waren dat natuurlijk de grote namen van vroeger, zoals Phil Hoogendoorn en Bas de Bever. De afgelopen jaren Gerben Dorland, Ton van Dinther, Bob van de Westerop en Richard van Zomeren.

Welke baan/evenement is je het meeste bij gebleven?

Eigenlijk alle NK’s, EK’s en WK’s waar ik aan mee heb gedaan! Maar ook alle grote indoors en dan met name Palais de Bercy in Parijs. Het WK in Birmingham was wel een topper, alhoewel de uitslag t toch tegen viel. Helemaal als je eerste ligt in de finale en uiteindelijk toch als 7e de streep passeert. Sowieso vind ik het rijden van Internationale wedstrijden het leukst.

Wat betekent BMX voor jou, of heeft het betekent?

BMX heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Dat als je iets heel erg graag wil en je wil er hard voor werken, dat je veel kan bereiken. En dat is niet alleen in het BMX-en. Ik heb dat later bij het studeren mee kunnen nemen, wat ik in eerste instantie niet deed. Verder heb ik door BMX een goede basis als sporter op kunnen bouwen en na mijn eerste BMX carrière een geweldige Ski carrière opgebouwd. Verder heb ik door BMX veel van de wereld kunnen en mogen zien.

Wat is het verschil tussen de BMX van vroeger en nu?1985 Jeff 1-1

Toen was het voornamelijk heel erg hard trappen. Nu moet je technisch ook nog eens goed onderlegd zijn, met de technisch moeilijke banen. Verder zijn de banen een stukje langer geworden, wat wel jammer is als je ouder wordt. Verder zijn de start bulten de laatste jaren steeds hoger geworden en is de hele startprocedure veranderd. Toen ik begon,
moest het hek nog met de hand omhoog getrokken worden en stampte de starter op een pijp, om het hek te laten vallen. Ook de bochten zijn een stuk veranderd. Vroeger was alles van zand en in het begin zat er vaak nog niet eens een kom in de bocht tegenover de beklinkerde of geasfalteerde bochten van nu. Alles gaat nu veel sneller door alle aanpassingen van de banen. Maar ook het materiaal. Vroeger had je gewoon en stalen
frame en alles was een stuk zwaarder. Zoveel nieuwe technieken en materialen zoals hoogwaardig aluminium, carbon, titanium etc etc. Verder is de sport ook een stuk volwassener en professioneler geworden. Trainingsmethoden die vroeger alleen voor de Nationale selecties weg gelegd waren, worden nu door privé trainers op rijders toegepast.

2014 3NC Zolder Jeff-7Ben je nog actief in de BMX?

Ja, nog steeds actief in de BMX wereld! Sowieso als rijder van het Dutch Meybo BMX Dreamteam, maar ook als trainer bij FCC Wheels in Erp. En zo nu en dan geef ik privé trainingen en organiseer ik ook Clinics of BMX Camps in binnen- en buitenland. Verder bestaat mijn baan uit het werken als sportinstructeur in een TBS kliniek. Mijn dagelijks werk is dus gewoon sport!