Junny Brejita werd zelf vierde tijdens het WK in Medellin, Colombia. Als trainer won hij twee keer goud…

Hoe verliep voor jou het WK?

,,Als ik terug kijk naar het WK 2016, ben ik tevreden met een finale plek. In welke klasse dan ook, is het zo moeilijk is om die finale te halen. ‘Those tickets are expensive’! Mijn finale was heftig, met veel wisselingen en valpartijen. Uiteindelijk ben ik tevreden met mijn behaalde vierde plaats.”

Naast rijder ben je ook trainer. Hoe trots ben je met dat resultaat?

,,Ik had een combi functie in Medellin. Ik train Tamar Vedder al een tijdje, om haar voor te bereiden op wedstrijden zoals deze. Vorige jaar ging het niet hoe wij het wilden, maar dit jaar wel. De opdracht was simpel, kort en krachtig, net als bij de ‘Mariniers’. Weer wereldkampioen worden! Ik liet haar best vrij en op de dag zelf ook, maar voor de finales ging ik naar haar toe om de laatste instructies te geven. Ik zei tegen haar; ‘see it before you do it, see it do it’! En ze heeft het gedaan, twee keer een W1, zowel in de challenge als in de cruiser categorie. Ik ben een trotse trainer!”

Wat was je eigen doel voor het WK?

,,Mijn doel was om in die finale te komen en daarna ook te winnen!”

Hoe tevreden ben je uiteindelijk met je resultaat?

,,Ik ben zeer tevreden met mij W4. Bij BMX moet je snel dingen verwerken, evalueren en weer verder gaan. Mijn motto is: ‘Als ik niet de beste kan zijn, dan wil ik bij de besten horen’!”

Waren er andere rijders aanwezig, dan vorig jaar in Zolder? Merkte je niveau verschil?

,,Vorig jaar zat ik in een jongere klasse, 35-39. ik was de oudste in het veld. Ik wou het mooi afsluiten, met een finale plek in Zolder. Wat ook gelukt was! Voor dit jaar zou op papier de 40-44 klasse iets rustiger moeten zijn. Maar in werkelijkheid gaan die gasten best heel hard. Wij moesten 1/8 finale fietsen. Dus de groep was groot en er waren relatief ook veel Zuid-Amerikanen. Verder speelde ook de hoge temperatuur een grote rol in de competitie. Je moest letterlijk het hoofd koel houden en je energie over de races goed verdelen.”

Beeld: Lou Designs & Photography