Niek Kimmann verkeert dit seizoen in een Gouden vorm. De Nederlander wist eerder dit seizoen al vier van de zes wereldbekers te winnen. Een week geleden prolongeerde hij zijn Nederlandse titel. En in Valmiera pakte hij zijn eerste Europese titel bij de Elite Men.

De dominantie die Kimmann dit seizoen laat zien, is ongekend. Een week geleden wist hij zijn Nederlandse titel te prolongeren op de baan in Erp. Maar een Europese titel bij de Elite, die ontbrak nog op zijn lijstje.

In Valmiera liet hij wederom zien dat hij dit seizoen de te kloppen man is. Tijdens de manches leek het zelfs of de Nederlander zich inhield en zich spaarde voor de finales. Kimmann: “Het is niet zozeer dat ik me inhoud tijdens de manches. Maar tijdens de manches is er voor mij niets te winnen en vaak sta ik er dan met nul spanning, wat ik wel nodig heb.” De manches is gewoon doorkomen voor Kimmann en de spanning komt dan later wel voor hem. “Het ging de hele dag eigenlijk niet super. Het ging wel goed, maar het ging niet vanzelf. Mijn halve en de finale waren dan wel weer goed.”

Photo: Kersten van Kerckhoven

De baan in Valmiera leek niet vloeiend te lopen. “Ik vond de baan wel okay. Alleen de oploop voor de eerste bult en de afloop van de triple voor de tweede bocht, waren naar mijn mening te stijl, te spits. Die liggen in asfalt dus kunnen ze ook niet zo snel aanpassen, maar verder vond ik het een prima baantje. Alleen die twee bulten waren apart.”

Het was de eerste Europese titel bij de Elite voor de Nederlander. De afgelopen edities verliepen niet zo goed voor Kimmann. “Ik ben blij dat ik na drie vorige EK’s bij de Elite, nu eindelijk wel goed heb gereden. De vorige edities ging ik onderuit of reed ik de baan uit en nu ging het dus wel goed!”

Over twee weken is het WK in Zolder, waar hij in 2015 al eens succesvol was. Kimmann is op Gouden koers en kan in Zolder zijn derde titel van de maand pakken en zijn tweede wereldtitel bij de Elite Men.