Laura Smulders verloor de derde ronde in Zolder, maar wist zondags de vierde weer met winst af te sluiten. In het algemeen klassement staat ze hierdoor nog steeds bovenaan.

Photo: Jerry Landrum

Het verlies van zaterdag was uiteraard jammer voor de Nederlandse, maar aan de ene kant ook weer goed. “Hierdoor was ik weer even terug op aarde. Ik wist natuurlijk dat het niet altijd goed kon gaan, maar verliezen is nooit fijn.” Zoals Laura haar wedstrijd zondag won, wil ze hem altijd winnen. Voor haar gevoel domineerde ze de race van start tot finish. “Ik had een super goede start en domineerde de race. Ik heb vanmorgen tijdens de training mijn focus gelegd op het starten. Gisteren kon ik niet met overtuiging starten, want dan raakte ik het hek en dit gebeurde op het belangrijkste moment van de dag.” Het gebeurde haar namelijk in de finale en dat wilde ze zondag dus voorkomen. Laura maakte daarop de keuze om wat verder naar achter te gaan staan. “Dit voelde echt raar aan!” Het hek in Zolder was iets langzamer dan dat op Papendal en Laura kon daar zaterdag maar niet aan wennen. “Omdat het hek langzamer is, moet je er ook langzamer op reageren. En dat was best lastig af en toe. Vooral als er spanning op komt te staan, zo richting de finale.” Zondag ging het allemaal goed, door deze kleine aanpassing, had ze een goeie start in de finale en pakte ze daarmee haar derde overwinning van dit seizoen. “Ik ben tevreden met mijn huidige vorm. Martijn en ik hebben de afgelopen winter, het programma een beetje aangepast ten opzichte van andere winters. En met volle vertrouwen begonnen we dan ook dit seizoen. Alle tijden waren voor de wedstrijden al super goed, maar dan moet het tijdens de wedstrijden ook gebeuren. Maar met deze vorm, sta je natuurlijk met super veel zelfvertrouwen aan het hek.”

Met drie van de vier overwinningen staat Laura momenteel bovenaan. Zelf is ze daar niet zo mee bezig. Natuurlijk wil ze aan het eind e van het seizoen die titel pakken, maar wanneer je daar tijdens de races mee bezig bent, gaat het mis. “Het helpt niet echt als je aan dit soort resultaten gaat denken. Ik bekijk mijn wedstrijden rondje voor rondje. De start moet goed zijn, de rondjes moeten netjes zijn en zolang je dat goed doet, schop je het ‘t verst!” Aankomend weekend is er weer een Europese ronde in Praag, daar zal Laura ook aanwezig zijn. Het weekend van Ahnatal zal ze even haar rust momentje pakken!