Wanneer ben je begonnen met BMX?

Ik begon mijn bmx carrière in 1978.

Hoe ben je in aanraking gekomen met BMX?

In 1978 kwam de BMX naar Nederland overgewaaid vanuit Amerika. Ik wilde eigenlijk gaan motorcrossen, maar daar had je in die tijd veel middelen voor nodig, om überhaupt op de wedstrijden te komen. In die tijd verongelukte er ook een goede kennis van ons op de motorcross en toen ging dat al meteen van de baan. Voetballen deed ik ook in die tijd, maar vond ik saai…dus toen maar BMX.

Had je vroeger een voorbeeld en wie was dat?

Nee er waren geen voorbeelden voor mij in die tijd, want fietscross was echt helemaal nieuw hier. We wisten wel dat er in Amerika ook gefietst werd, maar social media was er in die tijd niet.

Wat was/is je carrière nummer? Heb je die zelf uitgekozen en waarom?

In die tijd waren er geen carrière nummers, in die tijd moest je echt fietsen voor je nummer. Hoe beter je presteerde, hoe lager je nummer was het jaar erop!

Heb/had je een bijnaam, hoe kom je daaraan?

Mijn bijnaam is Mr. Dynamite, omdat mijn start vroeger en nu nog zo explosief was/is.

Beschrijf het hoogtepunt uit je carrière!IMG-20150322-WA0000

Voor mij is het hoogtepunt dat ik Europees Kampioen werd in de Super Class (prof klasse). Deze werd over 5 wedstrijden verreden, in 5 verschillende landen. Ik won 4 van de 5 wedstrijden! De eerste wedstrijd ging ik er in de halve finale uit, dat was in Moers, Frankrijk. De tweede wedstrijd in Engeland won ik. De derde wedstrijd in Nederland, Slagharen won ik ook. De vierde wedstrijd was in België en die won ik ook. De vijfde en laatste wedstrijd was in Spanje en die schreef ik ook op mijn naam. Europees kampioen 1985!

Wie was je grootste concurrent?

In 1985 had ik weinig tegenstand hier, ik trainde veel met Amerikanen en hun niveau was veel hoger als hier.

Welke baan/evenement is je het meeste bij gebleven?

European Challenge Cup 1985 in Slagharen! Bercy, indoor baan in Frankrijk was ook super. Ik heb voor mezelf veel overwinningen gehad die me bij zijn gebleven, maar dit zijn wel uitschieters.

Wat betekent BMX voor jou, of heeft het betekent?

BMX is “A Way Of Life”! Ik denk en leef BMX!
Zonder BMX is mijn leven niet compleet!

Wat is het verschil tussen de BMX van vroeger en nu?

In grote lijnen is het hetzelfde gebleven, maar BMX heeft zich ook ontwikkeld in 37 jaar. Starthek is voortaan elektronisch. Van “platte” bulten, naar 7 meter bulten. Van een Pro Tec helm, naar een Full Face helm. En Supercross banen.

Ben je nog actief in de BMX?

Ik fiets zelf nog alle wedstrijden. Afgelopen jaar in Rotterdam, tijdens de Wereld Kampioenschappen cruiser 45+, werd ik nog 3e van de wereld!
Drie Jaar geleden ben ik een BMX shop begonnen; Pro Legends BMX Europe www.prolegends.nl.
Dit jaar wil ik nog één keer knallen op het WK in Zolder, België. Ik word in November 50 jaar en dan wil ik het een tandje minder gaan doen. Maar ik zal nooit vertrekken uit de BMX. Mijn dochter Amber fietst ook en ik hoop dat ze dat nog lang blijft doen. Dat wij samen nog veel plezier mogen hebben in mijn sport, BMX!

IMG-20150322-WA0003 IMG-20150322-WA0002