Maddox van Deene reed in Medellin, Colombia zijn derde finale op rij. Van Deene werd zevende van de wereld. Op het moment was er de teleurstelling, maar achteraf kan hij toch tevreden terug kijken.

Maddox van Deene is acht jaar en reed het WK in Medellin, Colombia. Van Deene fietste voor het eerst heel ver weg, in een land wat hij niet kende. ,,Medellin is een grote, drukke stad. Maar wel een mooie stad, met veel groen.” Het WK ging voor de jonge BMX’er heel goed. Alleen in de halve finale was het nog wel even spannend. Van Deene klikte bij de start uit zijn pedalen en ging als laatste weg aan het hek. In de tweede bocht gebeurde het weer. Van Deene eindigde uiteindelijk toch nog als derde. ,,Wat was ik toen blij!”

De baan in Colombia was speciaal voor het WK aangelegd. De jonge BMX’er vond het een fijne baan om op te rijden. ,,De baan was super fijn! Op het eerste stuk kon ik de eerste springen en de bulten liepen ook heel soepel. De bochten waren misschien iets te krap! Het uitzicht was prachtig, met al die mooie hoge gebouwen. En wat ook grappig was, waren al die vliegtuigen die over de baan heen vlogen!”¬†Voor Van Deene ging de landentraining dan ook goed op de baan. Het was wel heel druk, maar toch kon hij redelijk wat rondjes rijden. ,,Het was wel heel warm!”

Op de wedstrijddag was Van Deene niet zenuwachtig. Behalve die halve finale, waar hij tot twee keer toe uit zijn pedalen schoot. Voor de race zei zijn coach Dorus Brink nog, ‘Alles of niets!’ Het was alles voor de jonge BMX’er, want ondanks de problemen met zijn clicks, eindigde hij toch nog derde en behaalde daarmee de finale. ,,Ik heb alles gegeven en dat was goed genoeg voor een finale. Daarna was ik opgelucht! Mijn doel was de finale behalen. Maar je kan nooit van te voren weten, hoe het gaat lopen. Alles moet op zo’n dag kloppen. Uiteindelijk werd ik zevende! Op dat moment was ik zelf niet tevreden. Er had veel meer ingezeten, als ik een betere start had gehad. Wat ik ook probeerde, het lukte gewoonweg niet. En natuurlijk is iedereen in zo’n finale snel. Achteraf, ben ik heel blij met mijn resultaat! Drie jaar op rij heb ik op een WK de finale weten te behalen. Hopelijk word ik ooit wereldkampioen. Aan mijn inzet, zal het in ieder geval niet liggen!”

Beeld: Lou Designs & Photography