Tijdens de tweede ronde wereldbekerwedstrijden BMX op Papendal, wist Merel Smulders zich te plaatsen voor de finale Elite Women. Merel reed in deze finale tegen haar voorbeeld en grote zus, Laura Smulders.

Photo: Jerry Landrum

Merel kwam zaterdag niet verder dan de kwartfinale en baalde daar enorm van. “In mijn kwartfinale, had ik een goeie start, maar ik clickte uit op de oploop van de eerste bult. Hierdoor kon ik niet door naar de halve. Ik baalde daar gruwelijk van!” Tijdens de tweede dag was Merel hierdoor extra zenuwachtig voor haar kwart finale. “Ik was bang dat het nog een keer zou gebeuren, of dat ik misschien wel een fout zou maken.” Dit was niet het geval en Merel ging nu wel door naar de halve finale. “Die halve finale was zo goed… Ik snap nog steeds niet hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Ik wist dat ik het kon, maar dat het er nu uitkwam. Ik sprong de triple, ook dat was een jaar geleden. Ik haalde hem perfect en reed mijn rondje clean uit.” Merel reed een fantastische halve finale en mocht hierdoor in de finale als tweede naar boven, voor zus Laura en achter Mariana Pajon.

Photo: Jerry Landrum

“Ik was nog steeds flabbergasted, van mijn halve finale!” Onderaan de heuvel gaf ze Laura nog een schouderklop en liep daarna de trappen op. Ze koos ervoor om aan de buitenkant te gaan staan, weg uit het gedrang. Merel was nog steeds in dromenland van haar halve en was superblij met haar finale. “Het was jammer dat ik dan achtste word in die finale. Maar mijn hoofd zat nog steeds bij die halve finale. Ik reed de eerste bocht in en zag Laura voorop liggen en dacht bij mezelf; Kom op Laura! Maar toen besefte ik weer dat ik op mijn eigen race moest focussen. Mijn finale ging dan ook van hot naar her. Maar ik heb in die halve finale laten zien wat ik kan en ik hoop in een stijgende lijn door te kunnen gaan en dat volgend weekend in Zolder net zo gaat als vandaag. Dat zou echt heel mooi zijn!”