Lou Designs & Photography

Merle van Benthem rijdt al een tijdje voor de Nederlandse selectie. In 2010 werd ze wereldkampioen bij de Junioren en in 2014 pakte ze de Nederlandse titel bij de Elite Women. Samen blikken we terug op haar afgelopen seizoen…

Hoe kijk jij terug op afgelopen seizoen?

,,Ik kijk terug op een seizoen, waar ik heel veel geleerd heb. Zowel van mijn domme fouten tijdens wedstrijden, maar ook van mijn blessures die ik dit jaar heb opgelopen.”

In je carrière heb je redelijk wat blessures gehad, hoe ga jij om met tegenslagen?

,,Hoe je blessures “overwint” is grotendeels mentaal. Het moment dat ik een blessure oploop is het zwaarst. Er spint dan van alles in mijn hoofd. Maar het belangrijkste is eigenlijk om rustig te blijven. Op het moment dat ik een beetje gekalmeerd ben, bedenk ik voor mij een realistisch doel, om weer op de fiets te zitten. Sommige mensen kijken mij raar aan wanneer ik mijn doel vertel, maar ik doe er alles aan om dit doel te realiseren. Ik breng tijdens mijn blessures veel tijd door bij onze fysio. Ook probeer ik zoveel mogelijk te slapen voor het herstel en eet ik gezond. Dit bevorderd de revalidatie, maar het belangrijkste is hoe graag je weer op de baan wil fietsen.”

Wat was jou mooiste moment of wedstrijd?

,,Het mooiste moment van afgelopen seizoen was voor mij niet zo zeer een resultaat, maar de manier hoe ik mijn tegenslagen heb “overwonnen”! In december 2014 ben ik ten val gekomen en liep daar 2 scheurtjes in mijn rug op. hierdoor heb ik een paar maanden niet tot nauwelijks kunnen trainen. Ik had dus niet echt een goede voorbereiding op het seizoen, maar desondanks reed ik nog wel de finale tijdens de wereldbeker in Manchester en de wereldbeker in Papendal. Hier was ik erg blij mee, want hiermee heb ik aan de kwalificatie eisen voldaan voor de Olympische spelen. Het BMX’en ging echt lekker, totdat ik op een training mijn voorste kruisband helemaal afscheurde en een derde graat scheur in mijn binnenste knie band opliep. Maar desondanks zat ik een paar weken later weer op de fiets, om de nodige UCI punten binnen te halen, voor de Olympische spelen.”

Hoe zuur was voor jou de tweede plek, tijdens het NK in Klazienaveen?

,,Het was inderdaad erg zuur, maar het belangrijkste voor mij was dat ik weer liet zien dat ik weer in vorm was. Ik reed die dag erg sterk… In de finale lag ik ook een paar fietsen los, maar verloor helaas mijn snelheid, waardoor ik voorbij werd gefietst door Laura.”

Hoe is het om voor het Nationale Team te rijden?

,,Een beter team kun je je niet bedenken! Goede, professionele begeleiding en leuke teamgenoten, waar ik elke dag mee train en me goed aan kan optrekken om zo mezelf te verbeteren.”

Hoe zijn de voorbereidingen op het Olympisch jaar?

,,We zijn in december op trainingskamp geweest in Florida, we hebben ons hier perfect kunnen voorbereiden. In februari gaan we weer richting Florida om ons specifiek voor te bereiden op het seizoen. Tot nu toe gaan de voorbereidingen erg goed, ik lig qua vorm voor op schema.”

Hoe bouw je zo’n Olympisch jaar op?

,,We bouwen het Olympisch seizoen bijna hetzelfde op als alle andere jaren. We blijven alleen nu wel wat langer op trainingskamp en we zullen ons dit seizoen alleen toeleggen op de Supercross wedstrijden van de 8meter hoge heuvel.”

Telt er volgend seizoen maar één wedstrijd, of zijn alle wedstrijden belangrijk?

,,Er tellen natuurlijk wel meer wedstrijden. Ik focus me op elke wedstrijd, maar in mijn achterhoofd spelen de Olympische Spelen altijd mee.”

Wat kunnen we aankomend seizoen van jou verwachten, wat zijn je doelen?

,,Mijn doelen dit jaar zijn om constant finales te rijden, tijdens wereldbekers en podiums mee te pikken. En als einddoel een gouden medaille op de Olympische Spelen!”