Mila Kool is 12 jaar en woont in Vinkel. Zij is begonnen met BMX in 2011 toen ze 9 jaar oud was. Mila kijkt met gemengde gevoelens terug op haar seizoen. Het EK en WK liepen voor haar niet als gehoopt. Haar EK ging tot aan de halve finale super goed. In deze halve finale werd ze nog eerste. Maar in de finale ging het voor haar mis… Ze pakte gelijk kopstart, maar maakte in de tweede bocht een foutje, waardoor ze als vierde eindigde. Ook het WK liep niet echt lekker, ze kwam niet verder dan de halve finale. ,,Ik heb er wel veel van geleerd. Mijn knopje was nog niet echt om, maar dat is nu wel anders.” Waar ze wel heel erg blij mee was, is dat ze op haar vaders verjaardag de Europese ronde in Denemarken won. Nationaal ging het volgens Mila wel heel goed. ,,Nationaal ging het wel erg lekker, daar ben ik dan ook echt tevreden over.” Mila werd vierde tijdens het NK bij de Girls 13/14 en haar laatste TC in Zoetermeer sloot ze af met een derde plek.

Mila 1Mila rijdt voor het Cyclecraft Europe BMX Team, onder leiding van haar vader. Ze vindt het een erg leuk en gezellig team. Iedereen in het team luistert altijd naar haar vader. ,,Hij is altijd heel erg enthousiast, maar ik niet.” Mila luistert graag naar Martijn Noordam. Martijn helpt haar altijd en doet veel voor haar, geeft ze aan.

Mila’s mooiste resultaten van het afgelopen seizoen vindt ze de Europese rondes in Denemarken en toch het EK in Erp. ,,Ook al had ik in Erp kunnen winnen, ben ik toch vierde geworden en volgend jaar ga ik er gewoon weer keihard voor.” Wat Mila ook ‘Gaaf’ vond, was dat ze met het gehele team eerste was geworden tijdens de BMX Zuid competitie. ,,Dit hadden we totaal niet verwacht en toen we dan ook werden omgeroepen, stonden we allemaal te schreeuwen van blijdschap!”

Mila 2Mila vindt BMX leuk, omdat het een stoere sport is en niet alleen jongens, maar ook meisjes goed kunnen BMX’en. Het reizen vindt ze ook leuk, ze is afgelopen jaar dan ook op veel (Europese) plaatsen geweest. Naast dat BMX een stoere sport is, vindt ze de kick van het winnen ook leuk. Toen ze net fietste kon ze nog niet zoveel… ,,Misschien een beetje veren, maar nu kan ik steeds meer dingen en wil ik steeds meer dingen proberen en mezelf elke keer verbeteren.”

Haar grote droom is om ooit Olympisch kampioen te worden. Zoals zovelen in de sport heeft ook Mila een aantal voorbeelden. ,,Mariana Pajon is mijn grote voorbeeld en Niek Kimmann vind ik ook een super goede rijder!” Mila heeft Pajon op Papendal mogen ontmoeten en daar kreeg ze ook haar nummerbordje. ,,Zij is echt heel erg lief, maar als ze op haar fiets stapt is het net een man.” Wat ze zo goed aan Pajon vindt zijn haar sprongen en haar snelheid. Over Kimmann zegt ze dat ze het leuk vond dat hij samen met Justin in Erp naar haar toe kwam, om te vertellen dat ze haar race hadden gezien. Omdat ze tegen beide broertjes opkijkt was ze hierdoor erg verrast. Naast deze twee toppers is ze ook fan van de Fransman Amidou Mir. De Fransman werd in 2014 tijdens het WK in Rotterdam zesde bij de Elite Men. Dit jaar werd Mir derde in het algemeen klassement achter Kimmann en Liam Phillips. Mir reed vorig seizoen nog voor Cyclecraft, maar heeft inmiddels getekend voor een ander team.

Als voorbereiding op aankomend seizoen traint Mila samen met Martin vd Velden. Ze bereidt zich voor op het WK in Colombia en het EK in Verona. Ze heeft erg veel zin in beiden kampioenschappen. Haar doelen voor volgend seizoen zijn niet de minste… ,,Ik wil heel graag Nederlands-, Europees- en Wereldkampioen worden!”