Papendal is de thuisbasis van het nationale team. Niek Kimmann won hier in 2015 zijn eerste wereldbeker. Afgelopen weekend, wist hij beide dagen met overmacht te winnen. Een prachtige prestatie, want beide dagen won hij vanaf zijn favoriete plek acht.

Dat Kimmann vanaf plek acht kan winnen is niet geheel onbekend. Maar twee wereldbekers in één weekend winnend afsluiten vanaf de achtste positie, is toch wel ongekend. Het eerste stuk van de Nederlander is zo sterk, dat hij daardoor veel vertrouwen heeft, om vanaf de buitenkant te starten. Als concurrent moet je hier toch gek van worden. Kimmann: “Het was echt een bizar weekend! Voor eigen publiek en op Papendal. De wedstrijd waar je het toch altijd goed wil doen. Papendal is altijd een speciale wedstrijd. Eén keer winnen is moeilijk, maar om dan twee keer te winnen, is gewoon bizar.”

Kimmann was op beide dagen de enige Nederlander in de finale en daarmee deed hij goede zaken voor Nederland. “Dit is ook het spelletje. Voor Dave en Joris had er misschien wel meer in gezeten. Vorig jaar stonden zij in Baku nog in de finale en ik niet. Maar dat hoort er dus ook gewoon bij. Winst is uiteraard mooi voor mij, maar in de breedte hebben we het binnen het team gewoon goed gedaan. Vooral ook als je kijkt naar de jongere in ons team”

Photo: Craig Dutton

Kimmann staat bovenaan het klassement in de strijd om de wereldbeker. Deze won hij vorig seizoen ook en kan hem dit jaar dus voor de tweede keer op rij pakken. “Ik heb meerdere wedstrijden gewonnen, maar af en toe verbaas ik ook mezelf met wat ik kan.” De volgende wereldbeker is in Frankrijk en met een aantal sterke Franse rijders in het veld, zal dat nog een lastige worden voor de Nederlander. Hij zal daar in ieder geval gaan proberen om zijn rode leidersbordje te verdedigen.