Wanneer ben je begonnen met BMX?

Op 5 December 1979 kreeg ik van Sinterklaas en Zwarte Piet een Peugeot CPX100 en hebben meteen een licentie aangevraagd bij de S.F.N (Stichting Fietscross Nederland) en dus in 1980 het eerste seizoen bij de 12 jaar Junioren (paar wedstrijden) en daarna de 12 jaar Experts. Motocross had ik liever gedaan, maar financiële en technische onkunde hielden dat tegen. Dus werd het “Fietscross”!

Waarom heb je destijds de overstap gemaakt van race naar freestyle? Wat trok je aan in freestyle?

Naast het Racen heb ik eigenlijk altijd al aan Freestyle gedaan, al heette het toen nog “Trickriding” omdat “BMX Freestyle” nog niet uitgevonden was. (In 1982 heeft HARO pas de eerste echte “Freestyle” frames gemaakt, dus voor die tijd gewoon op BMX Racebikes). Tussen de manches/finales door hadden we tijd genoeg om wat “truukjes” te doen op de parkeerplaats. Dus het hield ons gewoon bezig tussen het saaie wachten.

Waren jij en je broer de enigste die de overstap maakte naar het freestyle?

Nee, er waren al meerdere bezig met “Trickriding” zoals Ronnie Croes, Jos en Willy van de Elzen, Zonto, Peter Paul Maas, Richard Waldt en vele anderen. Allemaal op gewone Race BMX fietsen.

Hoe moeilijk was het om in het begin tricks te verzinnen?

Dat was heel erg moeilijk, dit was de tijd uit “brieven schrijven” en buitenlandse magazine’s waren duur, of zelfs niet te krijgen en meestal al maanden oud. Nu met Youtube is dat wel wat anders. Maar wij moesten een brief schrijven naar een Amerikaan, dat duurde 6 weken met de post en dan proberen te vertalen en de truuk proberen te doen, niet echt optimaal dus. Video was er nog niet echt in 1980, dus alles moesten we van foto’s of tekst doen en bewegende beelden, zoals nu met Youtube hebben we nooit gehad in die tijd.

Had/heb je een voorbeeld?

We hadden een brief geschreven naar Dave Vanderspek, van de “Curbdogs” in San Francisco, hoe hij zijn “Vanderoll” deed. Want uit een boekje hadden we kunnen zien wat het inhield, maar we wisten niet de snelheid. Het is een soort koprol met de fiets en wij deden dat met hoge snelheid. Dan vol de voorrem intrekken en vielen dan hard op een soort bed van bladeren en het deed altijd zeer. Toen de brief binnenkwam, lazen we dat het stapvoets moest in plaats van met volle snelheid hahaha… Ja zo ging het echt in het begin!

Beschrijf het hoogtepunt uit je carrière! Welk moment is je het meeste bij gebleven?

Heb niet echt een hoogtepunt, vond alles leuk. Rijden in Slagharen was altijd wel leuk, eerst als Racer en daarna shows als Freestyler.
Al die bekers zeggen me niet zoveel. Ik was ooit blijer met een 8e plaats, dan met een beker, dat ding gooi je toch maar in een doos. Een race die ik gewonnen had in België (Namur 1980) was een demotivatie, ze hadden de nummerborden niet gezien en er werd dus geloot om de bekers, en natuurlijk had ik die niet (hahaha). Plezier heb ik altijd gehad in zowel Race als Freestyle, dus het is één groot hoogtepunt!

Wat betekent BMX voor jou?

Veel!

Wat is het verschil tussen de BMX van vroeger en nu?

Vroeger op de Races zat iedereen bij elkaar en hielpen elkaar, dat is nu ver te zoeken! Allemaal afgesloten tentjes en een hoop gedoe eromheen.
Bij Freestyle is dat nog steeds zo, die helpen elkaar. Maar de laatste tijd komen er ook meer “groepen” die zich daar niet aan houden, niet slim maar dat krijg je nu eenmaal. Vroeger was het dus veel gezelliger op de Races, de KNWU heeft daar ook niet echt aan meegeholpen. Die zijn ook de reden dat ik in 1987 gestopt ben met BMX Race en volledig met BMX Freestyle bezig ben gebleven.

Welke freestyle discipline spreekt jou het meeste aan, vert, park, street of dirt?

Eigenlijk allemaal wel, maar als ik echt moet kiezen: DIRT! Dat heeft met Race EN Freestyle te maken en is een goede mix.

Ben je nog actief in de BMX?

Dit jaar bestaat mijn Shop PAUL’S BOUTIQUE BMX 20 jaar en hebben we de 25e Mini FAT JAM op 28 Maart. Ook is de 27e FAT JAM in Augustus. Sinds 1979 ben ik niet uit de BMX geweest. Altijd bezig met BMX gerelateerde dingen zoals: Jureren van Freestyle wedstrijden, Shows, FATJAMS organiseren, BMX Freestyle Worlds 1997 heb ik ook georganiseerd, Shop al 20 jaar, bezoek aan vele wedstrijden wereldwijd van zowel RACE als FREESTYLE wedstrijden, verzamelen Old School Bikes etc etc! Dus alles hier is PURE BMX!