Wanneer ben je begonnen met BMX?

Ik ben in 1982 toen ik 5 was begonnen met BMX. In 1988 reed ik mijn eerste internationaal wedstrijd in Slagharen. In 1993 werd ik Wereld Kampioen in Schijndel bij de 16 Experts. Na lang nadenken heb ik in 1999 ontslag genomen als elektricien en ben ik BMX prof geworden. Dat zelfde jaar ben ik Wereld en Europees Kampioen geworden bij de Elite Men. In 2001 ben ik verhuisd naar Amerika om mijn droom te verwezenlijken. Ik ben eind 2012 gestopt met competitief BMX racen.

Had je vroeger een voorbeeld en wie was dat?

Ik heb vroeger niet echt één persoon als voorbeeld gehad. Ik keek altijd graag naar alle pro’s van die tijd en met de hoop dat ik ooit eens zo goed zou kunnen fietsen.

Wat was/is je carrière nummer? Heb je die zelf uitgekozen en waarom?

Nummer 77 was mijn carrière nummer. Die heb ik zelf gekozen rond 2002. Dit was nog voordat de UCI met de carrière nummers kwam. Ik was opzoek naar een nummer die niemand zou hebben, dus ik moest een hoog dubbel nummer hebben. Het nummer mocht ook niet te veel ruimte innemen, omdat ik mijn sponsors nog graag op mijn nummerbord wilde plakken. Later kwam ik er achter dat het mijn geboorte jaar was.

Heb/had je een bijnaam, hoe kom je daaraan?

Afro Bob was mijn bijnaam. Google “Afro Bob” als je wilt weten hoe ik die naam heb gekregen!

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?

UCI Wereld kampioen in ’99 bij de Elite Men. De Olympische spelen in 2008. Het duurde wel 4 jaar om de Olympische Spelen te waarderen.

Wie was je grootste concurrent?

Te veel om op te noemen. Mijn eerste concurrent was Nederlander Gerwin Peters. Voor een lange tijd zaten wij elkaar in de haren. Over de jaren kwamen en gingen er veel rijders en dan kom jij er achter, dat uiteindelijk jij zelf, jou grootste concurrent bent. Het dagelijks mentale en fysiek gevecht om beter te worden is jou grootste concurrent.

Welke baan/evenement is je het meeste bij gebleven?

SLAGHAREN!!!!

Hoe speciaal is het winnen van de allereerste Supercross?SONY DSC

Elke overwinning op top niveau is speciaal. Toen wisten wij nog niet dat BMX Olympisch zou worden en was het min of meer gewoon een andere wedstrijd die je wilde winnen. Nu, terug kijkend, is het wel heel special omdat het de eerste SX wedstrijd van een lange reeks SX wedstrijden was.

Wat betekent BMX voor jou, of heeft het betekent?

Het klinkt misschien cliché, maar het betekent ALLES voor mij. Als dat niet zo was, had ik het niet 30 jaar volgehouden en was ik er nu niet meer bij betrokken geweest. Het heeft mij veel geleerd, heeft mij van de straat en problemen gehouden en ik woon nu in Amerika. Niet verkeerd al zeg ik het zelf!

Robert-DSC_4669

 

 

 

 

 

 

 

Waarom ben je naar Amerika gegaan?

Het was altijd al een droom van mij geweest om naar Amerika te gaan, om er geld mee te verdienen en tegen de beste BMXers in de wereld te racen. In 2001 kreeg ik die kans. De beslissing om naar Amerika te vertrekken was niet zo makkelijk als ik had verwacht. Ik heb het toch gedaan en nooit spijt gehad.

Ben je nog actief in de BMX?

Ik ben nog heel actief in de BMX. Mijn passie is en zal altijd BMX racen zijn. Het is ook zonde om 30+ jaar ervaring in de vuilnisbak te gooien. Nadat ik gestopt was met racen, heb ik mijn eigen BMX training en clinics bedrijfje “BMX Evolution Academy” opgezet. Nu maak ik persoonlijke training schema’s voor BMX racers die in alle hoeken van de wereld wonen. Daarnaast geef ik ook BMX clinics. Er is niks leukers en meer uitdagend dan BMX racers persoonlijk te leren om een beter racer te worden. Als je meer informatie hierover wilt hebben kan jij mij mailen op rdwbmxclinic77@gmail.com

IMG_4990 IMG_5004