Robin van der Kolk maakte begin dit jaar de overstap naar de Elite Men. Tijdens de eerste TC in Valkenswaard, vroegen we hem naar zijn keuze. Daar gaf hij (met een lach) aan, dat hij werd gepusht. We stelde hem deze vraag een paar maanden later en een behoorlijk crash in Manchester, nog eens! Robin geeft aan achter de overstap te staan, maar niet 100%. Hij wist dat het erg lastig zou worden tussen de Elite rijders, aangezien het niveau nu veel hoger ligt dan toen hij weg was gegaan. Daarnaast werkt Robin 4 tot 5 dagen in de week en traint hij elke dag. Maar het is niet meer altijd mogelijk om 2x per dag te trainen, in verband met rustperiodes tussen de trainingen. Dat maakt het lastig om weer op een top niveau te komen, waarmee je Internationaal goed meedraait.  Hij wist dit van te voren al, maar nam het voor lief. Hij is er 100% voor gegaan en wilde niet meteen bij 25-29 gaan rijden. Dus voor hem kwam de overstap dit seizoen eigenlijk wel uit.

Zijn voorbereiding op het seizoen, was anders dan normaal. Want op een traditionele baan, ligt de focus meer op de eerste slagen en een goede versnelling. Heel veel POWER dus! Bij de Elite op een SX baan, moet je topsnelheid en dus ook je draaivermogen erg hoog liggen. Daardoor is Robin met het sprintwerk zich vooral gaan focussen op de 2e versnelling, over de knik en de topsnelheid. Hierdoor leverde hij wel wat in, op zijn sterkste punt, namelijk zijn eerste twee slagen. Maar hij moest een keuze maken, omdat hij niet tweemaal daags kon trainen. Het voelde erg lekker in de wintermaanden. Aangezien het in Nederland ‘bagger’ weer was en hij aan zijn ‘skills’ op de baan moest werken. Is Robin eind februari met Jordy van der Heijden, richting Spanje gegaan om daar een trainingskamp te houden. De eerste dagen reed hij echt dramatisch, het was niet om aan te zien! Jordy bleef hem maar uitlachen, want hij kon niet eens meer dubbel-achterwiel doen. Na twee dagen ging het steeds beter en aan het einde van de week, zat hij weer met een goed en vooral zelfverzekerd gevoel op de fiets. Dat was ook wel echt nodig, want ze moesten gelijk door richting Manchester en anders was het zijn dood geweest, zegt hij!

Aan de start van het seizoen, had Robin een gemengd gevoel. Hij wist wat zijn zwakke punten waren, toen hij in maart naar Manchester ging. Hij wilde daar bij terugkomst aan gaan werken, om het allemaal weer één geheel te maken. Het liep echter allemaal anders… Het hele weekend in Manchester, was een hele happening voor hem. Het was voor hem zeer lang geleden, dat hij op een SX baan had gereden en dan is Manchester niet de lekkerste baan, om je eerste SX rondjes weer te rijden. Robin vroeg aan Jordy hoe de training zou gaan. Hij vertelde hem dat ze altijd met het derde stuk beginnen, dan het eerste en daarna het tweede stuk. Nou… Dat liep dus totaal anders, want ze begonnen meteen met het tweede stuk. Daar was hij niet op voorbereid en deed het dan ook in zijn broek, want SX is niet echt zijn speelplaats. Hij moest zich er echt even overheen zetten, acclimatiseren. Uiteindelijk heeft hij de avondtraining samen met Mitchel Schotman en Nick Geerling afgewerkt en kwam hij uiteindelijk netjes over de baan. De zaterdag wedstrijd verliep niet heel soepel, maar hij kon wel goed meekomen en kwam tot de kwart. Zondag voelde hij zich top en de training ging ook super. Robin moest van baan 7 komen en versnelde, na de eerste bult goed door en sprong naar de binnenkant, op de tweede bult. Degene die voor hem zat, sprong naar de buitenkant en bij het neerkomen, raakte zijn voorwiel het achterwiel van zijn voorganger. Daardoor kwam hij vol op zijn zij terecht. Robin kon dagenlang niet lopen, aangezien zijn heup bijna gebroken was en helemaal paars en blauw zag. Uiteindelijk heeft hij 5 weken niets kunnen doen op de fiets en ook niets in de sportschool. Er mocht namelijk geen druk op zijn heup komen.

Robin_vd_Kolk1Robin had alles al geboekt voor de UCI Supercross in Manchester, dus afzeggen kon niet meer. De TC in Valkenswaard was zijn eerste en enige training en dat ging nog best goed. Robin kwam tot de halve… Daarna weer met Jordy richting Manchester gegaan. Hij voelde zich beter op de baan, het ging soepeler, als de maand ervoor. De kracht was alleen minder, aangezien hij niet had kunnen trainen in de weken ervoor. In de tweede manche, kwam hij van baan 8 en kon lekker mee. Hij lag op de vijfde positie, toen ze het derde stuk opkwamen. Robin sprong alles netjes, alleen een Colombiaan sprong zijn kant op en raakte hem in de lucht. Hierdoor raakte Robin uit balans en kwam hij ‘head first’ tegen de volgende oploop aan. Hierdoor raakte hij 10min. buiten bewustzijn en was het goed mis met hem. Ze dachten dat zijn nek gebroken was en omdat er pus achtig bloed uit beide oren stroomde, dachten ze dat hij een schedelbasisfractuur had opgelopen. Dit was gelukkig niet het geval! Aan zijn val hield hij een gebroken neus over, zware hersenschudding en zijn schouder was uit de kom geschoten. Zijn schouder was wel meteen terug geschoten, maar zijn rug en nek zaten een aantal weken vast. Robin heeft weken lang moeten herstellen bij de fysio en mocht weinig inspannende dingen doen. Hij heeft één keer geprobeerd om een stukje te fietsen, maar toen knalde zijn hoofd bijna uit elkaar. Na twee weken besloot hij om weer naar de sportschool te gaan, om in ieder geval een beetje bezig te blijven. De motivatie was alleen ver te zoeken, aangezien hij er van houdt, om zijn benen te trainen en dat ging niet. Dus soms ging hij dan ook met tegenzin naar de gym. Afgelopen week heeft hij weer een keer mee getraind in Heilo, dat ging gelukkig beter. Hij traint nu ook weer 1x per week zijn benen, zodat hij na de zomer weer lekker terug op de BMX kan gaan en wedstrijden kan rijden! Daarna is het weer werken richting seizoen 2016. Robin kan niet echt terugkijken op dit seizoen. Hij vindt dit lastig, omdat hij geen enkele keer voor de volle 100% mee heeft kunnen doen aan een wedstrijd. Hij vindt dat vooral jammer, want hij wilde weten hoe het hem was vergaan en of hij zich had kunnen kwalificeren voor het WK!

Robin_vd_Kolk3Robin heeft na dit alles besloten om volgend jaar weer terug naar de 25-29 te gaan en dit was voor hem een makkelijke keuze. Robin geeft aan voor zijn lol te fietsen en niet om zijn geld er mee te verdienen. Hij vindt het leuk om te trainen en wil dan ook resultaten zien. Hij wil naast het BMX’en ook nog lol hebben in de dagelijkse dingen. Hij wil niet elke keer voor een keuze te komen staan, omdat hij de volgende week een wedstrijd heeft. Voor dit jaar wilde hij wel veel aan de kant zetten en voor de BMX te gaan, maar laat mij maar ‘aankloten’ tussen de 25+ mannen, zegt hij. Zo hou je de fun er in en hopelijk kan hij dan weer wat mooie resultaten behalen. Zowel Nationaal als Internationaal, zoals de afgelopen jaren in de 17-24 klasse. Dus het verhaal dat hij stopt met BMX en verder gaat als model, kunnen we gelukkig in de prullenbak stoppen! Hij blijft gewoon lekker fietsen en daarnaast wil hij zich wat meer richten op trainingen geven in binnen- en buitenland. Hij vindt het leuk om zijn ervaring over te brengen, op de jonge/nieuwe generatie, zodat er nieuwe aanwas komt van onderaf!

Robin is het hele weekend tijdens het EK in Erp aanwezig en zal hij ook de hele week in Zolder aanwezig zijn. Robin wil zijn ‘Buddies’ aanmoedigen!