Laura Smulders had maar één missie in Zolder en dat was het prolongeren van haar wereldtitel. Helaas werd het zilver voor haar, achter de Amerikaanse, Alise Willoughby.

Smulders ligt het hele seizoen al in de clinch met Willoughby. De twee geven elkaar geen meter op de baan. Eerdere confrontaties, zat de Nederlandse altijd aan de goede kant. In Zolder was het de Amerikaanse met de beste start en waar iedereen zat te wachten op een foutje van haar, bleef die deze keer uit. Willoughby reed van start tot finish op kop. Smulders wist zich nog wel terug te vechten van een derde plaats, naar een tweede. Ze deed dit ten koste van de Française, Axelle Étienne. Smulders: “Aan de ene kant moet ik gewoon blij zijn, met mijn tweede plaats. Maar het doet gewoon zeer. Ik verprutste mijn start, maar wist nog wel terug te komen. Maar dit was niet mijn doel. Ik kwam hier voor GOUD!”

Photo: Craig Dutton

Tijdens het NK gaf Smulders al aan dat Willoughby ‘On Fire’ is dit seizoen. “Ik baalde in het begin van het seizoen, van Manchester. Dat ik daar geen resultaat had. Maar ik denk dat het me uiteindelijk sterker heeft gemaakt. Alise is op het eerste stuk gewoon ontzettend sterk, maar op de baan ben ik dan weer sneller.” De Amerikaanse lag dit seizoen al een paar keer op kop, maar liet zich op het laatste rechte stuk verschalken door Smulders. Tijdens de finale in Zolder was dit niet het geval en maakte Willoughby geen foutje. Een nieuwe wereldkampioene… Een verliezende tweede… Maar de strijd tussen deze twee is zeker nog niet gedaan!

Elite Women Final | 2019 UCI BMX World Championships