Het Talent BMX Team uit Handel, nam afgelopen weekend deel aan het Europees kampioenschap BMX, in Sarrians (Frankrijk).

Het Europese kampioenschap fietscross werd dit jaar georganiseerd door de Franse Wielerbond. De plaats waar dit allemaal gebeurde, was in de Zuid-Franse stad, Sarrians. Onder zomerse temperaturen op een prachtige baan in het Franse stadje, kwamen vier gekwalificeerde rijders van het Talent BMX Team uit Handel in actie, voor deelname aan dit kampioenschap. Zij moesten het opnemen tegen hele sterke Franse fietscrossers.

Op zaterdag, de Franse nationale feestdag, was het de beurt aan Pieter van Lankveld en Ralf van den Broek. Pieter, uitkomend in de klasse Junior Men, trof het slecht in zijn race met een heel sterk deelnemersveld. Zijn resultaten waren dan ook niet zoals we van hem zouden verwachten. In drie manches bereikte hij een zesde, vijfde en zevende plaats en was hiermee uitgeschakeld voor deelname aan de volgende ronde. Ralf reed bij de Boys van 16 jaar super in de manches met twee derde en een tweede plaats. Maar in de achtste finale, kwam hij in het gedrang en was het te laat om nog bij de eerste vier te geraken. Dus voor Ralf was het bereiken van de achtste finale zijn eindresultaat.

Op zondag, de dag waarop het gastland in Rusland wereldkampioen voetballen werd, moesten nog twee deelnemers gaan strijden in dit Europees Kampioenschap BMX. Sam Meijer, die een week van te voren het Nederlands Kampioenschap veroverde, in zijn klasse Boys 7 jaar en jonger, behaalde in de manches een vijfde, een derde en een vierde plaats. Dit bleek niet genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Heel jammer voor Sam. Sven Pennings (Boys 9 jaar) wist in drie manches als eerste over de streep te komen en zich daarmee te plaatsen voor de achtste finale. Ook hierin presteerde hij heel
goed, met als resultaat een tweede plek. In de daarop volgende kwartfinale eindigde hij net niet bij de eerste vier en met een vijfde plaats in deze ronde, moest een teleurgestelde Sven, die toch wel op meer gehoopt had, afscheid nemen van dit kampioenschap.

Photo: Julien Battut

Jammer was natuurlijk dat alle vier de deelnemers voortijdig, uitgeschakeld werden. Maar het positieve van dit Europese Kampioenschap, is wel dat ze toch allemaal weer een ervaring rijker zijn. Het fietscrossseizoen ligt nu even stil. De eerste wedstrijd waaraan Talent BMX Team-leden deelnemen, is op 25 en 26 augustus. Dit wordt dan de tweede wedstrijd in de 3Nations Cup (Duitsland – België – Nederland). Deze internationale wedstrijd, wordt gehouden in Massenhoven, België. De laatste wedstrijd in deze competitie is dan nog op 8 en 9 september in Assen.

Tekst: Wim van Brussel