Home Bmx Race Teampresentatie TVE Sport BMX

Teampresentatie TVE Sport BMX

Op dinsdag 16 april, werd het ‘TVE BMX TEAM’ officieel gepresenteerd aan pers en publiek. De presentatie vond plaats in het Japans restaurant, Oriental Plaza in Nijmegen. Het team zal dit weekend voor het eerst compleet aan de start verschijnen in Zolder, België. De baan in Zolder is dit weekend het toneel voor ronde 3&4 in de 2019 UEC BMX EUROPEAN CUP.

Na een fantastisch seizoen te hebben gedraaid, kondigde Laura Smulders in de winterstop aan dat ze een nieuw team ging vormen. Een team samen met haar zus, Merel Smulders. Afgelopen winter was er veel commotie binnen BMX Nederland, veel verschuivingen van rijders, een bonsdcoach die er mee ophield en de splitsing van TVE Oegema en nu dan TVE Sport. Er ontstonden meteen vragen… Vragen die alleen de hoofdpersonen konden beantwoorden. Vanwaar de splitsing? Waarom stoppen met een top trainer, als Martijn Jaspers? Vragen die door Team Manager, Frank Smulders hieronder beantwoord worden.

Vanwaar de splitsing met TVE Oegema en de beëindiging van de samenwerking met Martijn?

“Uit elkaar gaan, is nooit leuk dat staat voorop. Maar na vier jaar samenwerken, waren we ondanks de successen, qua visie en inzicht uit elkaar aan het groeien en was het daarom beter om een keuze te maken.”

Team TVE Sport BMX

Het team kent een aantal nieuwe gezichten, waaronder de Nieuw-Zeelanders, Sarah Walker en Jessie Smith. Walker is een veteraan en icoon binnen de BMX sport. De Nieuw-Zeelandse reed de Olympische Spelen van 2008 en 2012. In 2016 miste ze de Spelen door toedoen van een blessure, maar werd ze verkozen tot de atleten commissie van het IOC.

Vanwaar de keuze om Sarah Walker en Jessie Smith in het team op te nemen? Walker is toch al op leeftijd!

“Leeftijd heeft niets te maken met passie en beleving voor de sport. Leeftijd brengt ook ervaring, overzicht en rust mee. Daarnaast is Sarah ook een vriendin van ons en de support voor Nieuw-Zeeland BMX tijdens supercross wedstrijden, is minimaal. Jessie is bijna het tegenovergestelde van Sarah, maar brengt veel plezier mee. Jessie is een talent en had totaal geen ondersteuning op wereldbekerwedstrijden. Daarnaast is de groep met het trainen dan ook groter. Verder leek het me heel goed voor de uitstraling van het team en ook voor de sponsoren van het team, dat we een meer internationale kant op gaan. De sport moet niet stilstaan en Nederland alleen, is kwalitatief wel goed binnen de sport BMX, maar ook heel klein.”

Sarah Walker in gesprek met Olaf van der Wijngaard

Een andere aanwinst van het team is ons wel bekend. In haar eerste jaar als Junior Elite, won ze maar liefst drie titels. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Indy Scheepers, de huidig wereldkampioene in de klasse Women Junior Elite. Na haar geweldig seizoen van vorig jaar, was het wachten totdat ze gescout werd. Echter… Verkiest Scheepers ervoor om in het Dreamteam te blijven rijden, onder leiding van haar vader, Jeroen Scheepers. Voor de wereldbekerwedstrijden, zal de wereldkampioene zich bij de TVE groep aansluiten. Zo heeft ze ook tijdens de supercross wedstrijden een uitstekende begeleiding en een basis waarop ze kan bouwen.

Hoe is het zo gekomen dat jullie Indy Scheepers hebben weten te strikken?

“Indy traint graag met Laura en Merel. Zij verstaan elkaar en wederzijds zit het goed. Wij, Jeroen en ondergetekende, plannen baantrainingen tussen onze huidige teams, ook samen. We zijn ook samen naar de wintertraining in Alicante geweest. Dat is economisch verstandig, maar daarnaast creëer je ook een grotere groep rijders op de baan. Indy had geen support binnen de supercross wedstrijden. Door nu zo samen te werken en Indy in ons team op te nemen voor de supercross wedstrijden, is dit opgelost. Alles in het kader van schotten weg, elkaar helpen en sterker maken en er een leuke tijd van maken.”

Wat zijn de doelen voor het team en wat is realistisch haalbaar?

“Op teamniveau vind ik het aan de voorkant in het algemeen, het proces belangrijker dan een eventueel doel. Als ik kijk naar het individuele… Voor Stef (van Doren) en Ian (van Heugten) is het belangrijkste doel, een zodanige groei door te maken dat zij als eerstejaars junior en elite, een goede aansluiting vinden in de groep waarin zij terecht zijn gekomen. Daar waar zij kunnen een goede uitslag rijden is dan top. Zij zitten in de overgang van jeugdsporter naar volwassen sporter. Het is een meerjaren investering, waaraan zij beginnen. Als dit proces positief verloopt zal de wil om hard en nog harder en beter te trainen, alleen maar groeien en komen de resultaten met hun talent ook wel. Voor Wouter (Segers) is het een doel om weer progressie te tonen, waar het leek dat hij stilstond. Dat hij bijvoorbeeld weer serieus voor het landskampioenschap kan gaan. Als dat zo is, gaan de andere wedstrijden ook beter en zullen de resultaten ook toonbaar beter worden. De techniek is goed en Wouter is nog jong, dus kan nog zeker doorgroeien gezien zijn leeftijd. Wat betreft Laura en Merel, ook zij moeten blijven groeien en stapjes blijven maken. Dat is een doel en dan is het oké.”

Frank Smulders: “Ik vind gezamenlijk trainen in een sterke groep belangrijk. Wij trainen daarom door het jaar heen, waar mogelijk, ook samen met het nationale team. Maar daarbuiten dus samen, met de Dreamteam leden en Sarah en Jessie (als ze hier zijn). Maar verder nu in deze periode, ook met Kai en Saya Sakakibara. Kai en Saya zijn dit jaar voor het tweede jaar, ongeveer 10 weken in Nederland. Zij wonen in Wijchen bij vrienden van ons en trainen samen met onze teamleden op de baan, waar dit mogelijk is. Ook dat levert extra scherpte op tijdens trainingen, maar daarnaast ook veel plezier. Ook belangrijk om sporten op dit niveau langer leuk te vinden. En ons netwerk wordt er ruimer van, dat is ook leuk.”