Kevin van de Groenendaal is al enige tijd herstellende van een vervelende knieblessure. Een blessure die hem voor langere tijd uit de roulatie zal houden. Maar hoe is het nu eigenlijk met ‘The Bullet’?!

Tijdens de eerste TopCompetitie in Venlo, kwam Van de Groenendaal ongelukkig ten val. Er waren in Venlo meerdere valpartijen en een paar ook met serieuze blessures, maar die van ‘The Bullet’ was er toch echt wel eentje, met serieuze gevolgen. In de manches ging het op de Pro Sectie mis, hij kwam hard ten val en greep meteen naar zijn knie. Tegen de EHBO medewerkers gaf Van de Groenendaal ook meteen aan, dat het niet goed zat. Even later werd hij met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Waar uit de röntgen foto’s bleek, dat hij zijn kruisband had afgescheurd. De bedoeling was om hem meteen te opereren, maar omdat zijn knie nog steeds opgezwollen was, werd deze operatie uitgesteld. Diagnose van het ziekenhuis was, dat Van de Groenendaal zijn kruisbanden en buitenste knieband was afgescheurd. Het herstel hiervan zou maanden gaan duren.

Inmiddels is Van de Groenendaal geopereerd en is hij bezig met zijn herstel. Wij vroegen hem, hoe het nu met hem gaat!

[verhaal gaat hieronder verder]

Hoe gaat het nu met je?

“Goed, elke dag gaat steeds beter! Sinds de operatie van twee maanden geleden is er al veel vooruitgang geboekt.”

Wij zagen een filmpje van jou op een ligfiets voorbij komen. Was dat eenmalig, of gebruik je hem regelmatig?

“Die ligfiets is voor mij nu een tijdelijke training, zodat ik toch in beweging blijf. Ik mag/kan nu niet lopen of fietsen, dus vandaar de ligfiets. Dit doe ik drie tot vier keer in de week, in combinatie met kracht en core trainingen.”

Hoe lang moet je nog revalideren?

“Hoe lang de revalidatie precies gaat duren, is nog niet 100% bekend. Maar de richtlijn ligt ergens aan het eind van dit jaar, tot begin volgend jaar, waar ik weer volledig op niveau kan trainen. Ook was er de twijfel om mijn achterste kruisband te laten opereren. Maar omdat er al zoveel aan mijn knie gedaan moest worden, tijdens de eerste operatie, hebben ze mijn achterste kruisband niet geopereerd. Maar nu mijn knie vrij onstabiel is, zou er een kans zijn, om weer onder het mes te moeten. Als dit gebeurd, zou ik echt niet weten, wanneer ik weer op de fiets zit.”

Wanneer denk je weer op de baan te kunnen trainen?

“Als de knie in orde blijkt, dan zal fietsen op de baan al wat eerder kunnen. Maar dan voornamelijk met beide wielen aan de grond. Wanneer precies weet ik nog niet.”

Zijn er al doelen gesteld, voor wat betreft je herstel?

“Het doel nu is om de spieren rond mijn knie zo sterk mogelijk te maken, om uiteindelijk weer te kunnen lopen. Over vier weken heb ik weer een controle in het ziekenhuis en zal er meer duidelijk zijn over mijn knie. Hopelijk kan ik tegen die tijd weer lopen. Vanuit daar kan ik dan weer scherpe doelen stellen voor volgend jaar/seizoen.”

Heb je een trainingsschema/plan, of kijken ze stap voor stap? Hoe gaat zo’n revalidatie eigenlijk in zijn werking?

“Momenteel heb ik een schema, wat ik volg. Maar dat is meer om fit te blijven en wat mobiliteit terug te krijgen in mijn knie. De eerste drie weken, heb ik gips gehad, waardoor ik niks kon dan alleen uitrusten. Dus het is toch fijn nu weer iets te kunnen doen.”

Hoe zien jou dagen er op dit moment uit?

“Mijn weekplanningen, zijn nu vrij rustig, vergeleken met voor de crash. Nu BMX niet meer kan, valt er wel een heel groot gat in de week, waarbij je niks te doen hebt. Maar samen met de coaches en de fysio, hebben we wel een mooi programma kunnen maken. Waarbij ik de fysio twee tot drie keer in de week zie en twee keer per dag train. Ook help ik nu Joost Wichman met clinics geven aan bedrijven op papendal.”

Volg jij je teammaatjes op de voet, als ze een wedstrijd hebben?

“Ik ben zoveel mogelijk betrokken bij het team. Ook ben ik elke week gewoon op Papendal te vinden. Dit is gewoon fijn, omdat ik veel steun krijg van iedereen. Mentaal is het ook goed, om in die topsportzone te blijven en niet bijvoorbeeld de motivatie te verliezen. Maar het team volgen met de wedstrijden is nog lastig, aangezien ik nog wel een tijdje op krukken loop. Maar zodra ik weer kan lopen, zal ik wel een aantal wedstrijden mee gaan, om te helpen bijvoorbeeld.”

Kunnen we jou nog ergens als toeschouwer verwachten? Wellicht bij het NK in Erp?

“Ik ben misschien bij het WK in Zolder aanwezig. Zelf ga ik nog op vakantie, met de familie, dus zal ik daarom helaas niet bij het NK aanwezig zijn.”

Wij wensen Kevin ‘The Bullet’ van de Groenendaal heel veel beterschap en wensen hem een spoedig herstel. Hopelijk kunnen we hem weer snel op de baan bewonderen. Voorlopig heeft hij nog flinke stappen te zetten en zal hij het rustig aan moeten doen.

Photo: Instagram