De Nederlander Twan van Gendt, pakt het goud, in een knotsgekke finale, tijdens het WK BMX in Zolder. Van Gendt won de wereldtitel voor Niek Kimmann en Sylvain Andre.

Deze maand liet Van Gendt al zien in topvorm te zijn. Net op tijd voor het WK in Zolder. De Nederlander wist in Erp, tijdens het NK, het vuur al aan de schenen van Kimmann te leggen. Kimmann die het hele seizoen al sterk rijdt en van alle plekken wist te winnen. Hij won de nationale titel en het Europees kampioenschap. Beide kampioenschappen werd Van Gendt tweede, achter Kimmann. Maar het eerste stuk van de Red Bull rijder was oppermachtig. Zo ook tijdens de finale in Zolder. Van Gendt pakte de ‘Hole Shot’ en kon door de valpartijen achter hem, onverstoord naar de finish rijden.

Photo: Craig Dutton

Op het tweede stuk was er nog even een schrikmomentje, waar het leek of Van Gendt de controle over zijn fiets zou kwijtraken. Gelukkig bleef de Nederlander overeind en reed hij naar zijn eerste wereldtitel. Van Gendt: “Ik heb er lang voor gewerkt en dit was mijn tweede finale. Meteen een Hole Shot en de titel. Ik kan het niet geloven.”

Van Gendt heeft een zwaar jaar achter de rug. Hij moest een operatie ondergaan, na zijn blessure in Baku. Begon pas met trainen in januari. Veranderde het begin van het seizoen van team. Kreeg een nieuwe coach. Eindigde zijn relatie en ging ook nog eens verhuizen in het midden van het seizoen. Al met al, geen ideale voorbereiding voor een topsporter. Desalniettemin was de Nederlander op tijd in vorm… Misschien wel zijn beste vorm ooit. Van Gendt: “Ik wil altijd het beste uit mezelf halen, het hoogst haalbare en dat is de wereldtitel en die kan ik nu afvinken!”

Elite Men Final | 2019 UCI BMX World Championships