WK in Zolder… Dat roept directe herinneringen op. Doelend op het WK van 2015, een jaar voor de spelen van Rio 2016.

Vanwege het slechte weer, vroeg het redelijk veel van het adaptatie vermogen van de rijders. ’s Ochtends aan het ontbijt, hoorde we dat wij eerder startten die dag. Eenmaal bij de baan werden we geconfronteerd met immense regenval. Gedurende de warming-up voor de wedstrijd werd nog eens besloten dat we van de 5m heuvel af moesten in plaats van de 8m heuvel!

Toen was er eindelijk ruimte voor rust en begon de wedstrijd. En gezien mijn gebrekkige voorbereiding, door een totaal onderschatte hersenschudding, was dit allemaal vrij heftig voor mij. Ik kon door mijzelf terug te trekken en afzijdig te houden van alle hectiek, mij op die manier goed voorbereiden. Het ging rondje voor rondje beter. Door onze trainingsuren op de baan in Zolder, waren wij als TeamNL goed voorbereid. Wij kenden de baan vrij goed. Zelfs in deze bizarre omstandigheden.

Eenmaal aangekomen bij de halve Finale, voelde ik dat dit mijn eerste Elite WK finale kon worden. En ja, ik stond aan de start van deze finale, met huidig Nederlands en Europees kampioen,Niek Kimmann en de huidige bondscoach, Raymon van der Biezen!

Toen was het moment eindelijk daar… We mochten starten. Met deze knotsgekke dag achter ons latende, moesten we er maar het beste van maken. Het was overigens 16 jaar geleden, dat Robert “Afro Bob” de Wilde, als laatste NL-er een WK titel pakte bij de Elite Men! Dus aan ons de taak om dit maar weer eens te laten gebeuren. Na een toch wel tumultueuze finale rit, vond ik mezelf op een tweede plek achter Niek Kimmann. Raymon van der Biezen finishte als zesde. En wie mij kent, weet dat ik niet snel tevreden ben. Maar ik kon hier niet ontevreden op terug kijken!

WK 2019

Nu genoeg blast from the past… Het huidige weekend! Ik denk oprecht dat er een reële kans is dat we na zaterdag kunnen spreken van zowel bij de mannen als de vrouwen van een NL-se winnaar. Maar het blijft BMX en de snelste wint niet altijd. En ik wil helemaal niet de druk opvoeren. Want gezien de weersvoorspellingen, kan het zomaar weer eens immens rare omstandigheden opleveren zaterdag.

Ik ben er morgen zelf live bij aanwezig, dit keer als reporter. En we gaan het dan ook morgen allemaal zien. Ik wens alle Nederlanders ontzettend veel succes!

– Cheers JvG #37